You are here

ВЕСИЋ: КИНА И СРБИЈА ИСКРЕНИ ПРИЈАТЕЉИ, НОВИ ДИРЕКТАН ЛЕТ ЗА ЈОШ ЧВРШЋЕ ВЕЗЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који предводи делегацију Србије у посети Кини, а која је данас првим директним летом између Београда и града Гуангџоу допутовала у ту земљу, поручио је да Кину и Србију везује челично пријатељство, а да је нова авио-линија само потврда јаких веза две земље.

На церемонији поводом слетања авиона из Београда, Весић је захвалио на топлој добродошлици коју је делегација из Србије данас доживела у Гуангџоу.

"Кина и Србија су искрени пријатељи и између наших земаља влада челично пријатељство које су успоставили председници Александар Вучић и Си Ђинпинг. Управо зато смо и донели одлуку да наша друга директна авио-линија ка Кини буде наш допринос вашој прослави дана независности и слободе.Честитам вам Дан државности, а ми, као ваши пријатељи славимо са вама", истакао је Весић.

Указао је да се пријатељство Србије и Кине огледа на свим пољима, јер две земље имају политичку сагласност око најважнијих питања, док економска сарадња расте.

Истакао је да је Кина највећи инвеститор у Србији са више од шест милијарди евра инвестиција у последњих 14 година. Кина је, истовремено, други трговински партнер Србије са 8,6 одсто удела у укупној трговини, али и други партнер када је у питању увоз робе, будући да 12,2 одсто комплетног увоза у Србију долази управо из Кине, додао је Весић.

Подсетио је да је 1. јула ове године ступио на снагу Споразум о слободној трговини Србије и Кине, од којег би привредници обе земље требало да имају користи.

Министар Весић је истакао да није случајно изабрана провинција Гуангџо за други директан лет из Србије према Кини, после Тјенђина.

"Ово је најбогатија провинција у Кини и највише туриста који путују светом долазе управо из ове провинције. Пре 10 година у Србију је долазило између 5.000 и 10.000 кинеских туриста годишње. Ове године ми очекујемо између 145.000 и 155.000 туриста у нашој земљи. Сигурни смо да ће и успостављање ове линије допринети да још више људи, управо из ове провинције посети Србију", рекао је Весић и позвао грађане Кине да посете Србију.

Захвалио је компанијама Ер Србија и " China Souther Airlines“, које ће летети по два пута недељно између два града.

"То значи да ћемо имати четири лета недељно између Београда и овог лепог града. Нећемо ту стати, у наредним месецима отворићемо још једну директну линију ка Кини, између Београда и Шангаја. Позивам вас да посетите Србију и сами се уверите да смо земља која је отворена према грађанима Кине и кинеском капиталу. Доћи ћете међу пријатеље", поручио је министар Весић.

Истакао је и да Србија и Кина, од успостављања дипломатских односа, педесетих година прошлог века, никада нису имале ниједно отворено питање, нити један проблем.

"Учили смо историју једни других и тако је то пријатељство сковано. Данас, у 21.веку, за наше интересе боримо се снагом економија и развојем и зато нам је партнер попут Кине драгоцен. Верујем да ће се у будућности ваш град збратимити са неким градом у Србији, да ће се сарадња наставити и у другим областима и нивоима", рекао је министар Весић.

Први авион Ер Србије који је полетео за Гуангџоу из Београда око пола сата после понићи, слетео је у тај кинески град око 18.30 сати по локалном времену.                

Путници до Гуангџоа ће путовати авионом Ербас 330 са 18 седишта у бизнис класи и 250 седишта у економској класи, а свако седиште опремљено је модерним екранима са Ер Србија "infotainment" системом где путници могу да уживају у различитим садржајима који ће им лет учинити пријатнијим.

Гуангџоу је важно међународно чвориште кинеске националне иницијативе "Један појас, један пут" и "Ваздушног пута свиле" и уједни главни аеродром у области Великог залива Гуандонг-Хонгконг-Макао.