You are here

ВЕСИЋ: НОВИ САД ЋЕ 2027. ГОДИНЕ БИТИ ГРАД СА ТРИ НОВА МОСТА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, који је данас у Новом Саду са директором компаније „Шандонг" за Европу Веи Јимингом потписао уговор за изградњу пешачко-бициклистичког моста у том граду, истакао је да ће то бити трећи нови мост у Новом Саду, будући да се два већ граде - један код Петроварадина на Фрушкогорском коридору, као и мост у наставку Булевара Европе.

Уговор је потписан у присуству председника владе Милоша Вучевића.

"Нема примера у свету да се у граду који има три моста, гради још толико. И то је сјајно за комфор живота грађана и грађанки Новог Сада. Укупна вредност сва три нова моста у Новом Саду која се плаћају из буџета Републике Србије је око 360 милиона евра. Нови пешачко-бициклистички мост ће отворити Петроварадинску тврђаву", рекао је Весић.

Истакао је да ће изградња моста трајати 24 месеца, а да ће највероватније почети у марту, а најкасније у априлу наредне године, што значи да ће нови мост бити завршен 2027. године. Пре тога, подсетио је министар, биће завршен и мост на Фрушкогорском коридору - у септембру 2026. године, а мост у наставку Булевара Европе крајем 2026. године.

"Нови Сад ће 2027. године бити град са три нова моста и то само показује како се Србија развија", поручио је Весић.

Захвалио је кинеској компанији „Шандонг", која ће реализовати овај пројекат, на разумевању које има за Србију, имајући у виду ограничења у буџету, будући да дефицит не сме да пређе три одсто и што је, и поред тога, донела одлуку да финансира изградњу моста.

"Овај мост је обећање премијера Милоша Вучевића, које је дао док је обављао функцију градоначелника Новог Сада и реализује се управо када је он председник Владе. ‘Шандонг’ ради још два пројекта, које је обећао председник Александар Вучић – обилазницу око Свилајнца и наставак обнове аеродрома "Константин Велики" у Нишу. Ова кинеска компанија не само да ради у Србији, већ и разуме нашу земљу и жели да остане у Србији. Веома сам им захвалан што увек успевамо да нађемо заједничко решење и наставимо сарадњу, а да истовремено поштују нашу финансијску дисциплину", додао је министар Весић.