You are here

ВЕСИЋ НА БЛЕДУ ПРЕДСТАВИО ПЛАНОВЕ ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ СА СУСЕДНИМ ЗЕМЉАМА У ТРАНСПОРТУ

Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић данас је на Бледу представио планове повезивања Србије са суседним земљама у оквиру првог „SEUDR PO16“ министарског састанка о унапређењу регионалне сарадње у области транспорта у Дунавском региону.                 

Весић је навео да је предмет разговора било повезивање Источног Медитерана са Западним Балканом и нови коридори Европске уније, који укључују и земље које нису њене чланице.         

"Ми заиста верујемо да уколико Европа жели да буде конкурентна са другим земљама она мора напросто цео континент да развија, а управо је саобраћај мотор развоја", рекао је Весић, који је у званичној посети Словенији.

Истиче да је Србија представила своје пројекте и планове повезивања са свим суседним земљама.                  

"Очекујемо даљу подршку Европске уније. Она је до сада уложила више од милијарду евра бесповратних средстава када је у питању саобраћај у Србији, рачунајући последњи грант који смо добили за изградњу брзе пруге Београд - Ниш у износу од 610 милиона евра", казао је Весић.      

Додаје да ЕУ финансира и реконструкцију пруге према Бугарској.   

"Завршавамо пругу ка Мађарској, чека нас она ка Румунији. Такође завршили смо пројекат ка Хрватској, потписали заједничко писмо намере са Босном и Херцеговином, Северном Македонијом и Црном Гором. Наша заједничка будућност јесте да сарађујемо и да ускладимо саобраћај, али и друге области са правном тековином Европске уније", поручио је Весић.       

Он истиче да је Србија по том питању направила изузетан напредак у последње две године.  

"Од свих земаља Западног Балкана ми имамо највећи степен усклађености са захтевима ЕУ", рекао је Весић.          

Предмет разговора били су и проблеми на граничним прелазима, односно дуга чекања камиона.     

"Ти проблеми морају да се реше, јер штете европској привреди", истакао је министар.

Весић је пренео да је тема састанка била и Заједничка изјава о сарадњи земаља овог региона.            

Он је саговорницима рекао да је Србија упозната са том изјавом, али да не може да јој се прикључи док о томе не одлучи влада.                  

Министарка инфраструктуре Словеније Аленка Братушек рекла је да је постигнут договор о јачању међусобне сарадње и истакла да је железнички саобраћаја кључан за зелени транспорт.   

"Европска комисија ће имати велике задатке пред собом, поготово када се ради о финансијској перспективи. Заједно радимо на пројекту ИПА за повезивање Европе", рекла је Братушек.  

Заменица генералног директора у Генералном директорату за мобилност и транспорт (МОВЕ) Европске комисије Маја Бакран Марцич подсећа да је ревидирана кључна европска уредба о трансевропским транспортним мрежама, где је по први пут један европски коридор, који се протеже Западним Балканом, постао интегрални део европске мреже.     

"По први пут у истим правним оквирима се налазе и земље чланице ЕУ и оне које то нису", рекла је Марцич.              

То, према њеним речима, захтева испуњење обавезе да се до 2030. године изгради темељна мрежа европских коридора.             

"Према нашим проценама за читаву ЕУ биће потребно 500 милијарди евра, од чега готово 80 одсто иде на железницу, а добар део ће бити уложен у западнобалканском коридору", рекла је она.           

Марцич додаје да ће они наставити да пружају подршку овом региону заједно са Транспортном заједницом у Београду.                  

"Кључно је да се ускладе државе које су кандидати за чланство у ЕУ и које се спремају за чланство. То је веома захтеван посао, петина укупног правног законодавства Европске уније, 20 одсто отпада на транспорт", истакла је.      

Састанку су присуствовали представници министарства саобраћаја и инфраструктуре Србије, Словеније, Црне Горе, Чешке, Мађарске, Аустрије, Хрватске, Бугарске, Румуније и Молдавије.        

Делегацију Министарства саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Србије чинили су помоћница министра Тања Поповић, државни секретар Владимир Џамић и посебна саветница Добрила Понорац.      

Главне теме скупа биле су финансирање транспортне инфраструктуре у Европској унији и Дунавском региону, као и пут ка зеленијем, паметнијем, сигурнијем и отпорнијем транспорту у Дунавском макро региону уз помоћ нове ТЕН-Т политике.                 

По завршетку званичне посете, Весић наставља приватну посету Словенији у оквиру које ће на Универзитету у Љубљани промовисати свој уџбеник "Дигитални политички маркетинг" и одржати предавање студентима.