RSS

You are here

Циљ нам је да ниједно дете не погине у саобраћају

Потпредседник Владе проф. др Зорана Михајловић председавала је данас првом седницом  Тела за координацију безбедности саобраћаја на путевима у новом сазиву на којој је одлучено да у наредних двадесетак дана буде припремљен нацрт стратегије о безбедности саобраћаја, чији је циљ да до 2020. године број саобраћајних несрећа буде смањен за 40 одсто.

 

” У наредном периоду предложићемо измене и допуне Закона о безбедности саобраћаја, а све како би се повећала безбедност на путевима и достигао ниво у земљама ЕУ у тој области. Урадићемо све да до 2020. године постигнемо циљ да ниједно дете више не погине у саобраћају”, нагласила је Михајловић.

 

Она је додала и да ће у рад Тела за координацију безбедности саобраћаја на путевима у наредном периоду бити укључени министри и представници стручних служби. "Нама су заиста потребни сигурни путеви и возила, као и добри возачи", истакла је Михајловић додајући да највише учесника у саобраћају гине због конзумирања алкохола и прекорачења брзине.

 

Михајловић је нагласила да је добро што је то радно тело основано пред почетак туристичке сезоне када је већи интензитет саобраћаја, а нажалост и број саобраћајних несрећа. Према њеним речима, у наредном периоду биће промењена и пракса да велики број возила пролази технички преглед, а да уопште не буду прегледана, па ће зато бити уведене лиценце за њихов рад. Она је најавила да ће бити промењени и тестови за будуће возаче.

 

Она је рекла да ће у сарадњи са Саобраћајном полицијом бити пооштрене све контроле у саобраћају а као пример навела везивање појаса у аутомобилу на предњим и задњим седиштима.

 

Седници Тела за координацију безбедности саобраћаја на путевима присуствовали су и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар, представници Министарства просвете и других државних органа.