RSS

You are here

Додатним преговорима уштедели пола милиона долара

Потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре  проф. др Зорана Михајловић, градоначелник Београда Синиша Мали и генерални директор огранка компаније "Чајна роуд анд бриџ корпорејшн" (ЦРБЦ) у Србији Џанг Сјаојуен, у присуству Њ. Е. амбасадора НР Кине у Србији Ли Манчанга, потписали су данас Анекс IV Уговора о изградњи моста Земун-Борча на којем ће држава уштедети више од пола милиона долара.

Михајловић је рекла да је овим анексом направљена озбиљна уштеда у износу од 552.432 долара, што значи да ће држава додатне радове уместо 2,9 милиона долара, платити 2,3 милиона долара, а да притом има и гаранције за добро извршење посла. Она је прецизирала да су уштеде постигнуте захваљујући додатним преговорима представника ресорног министарства и Града Београда са кинеским партнерима, што претходна Радна група Владе Србије није успела да уради.

"Ово је само један од примера инфраструктурних пројеката на којима се у претходном периоду људи нису довољно занимали за свој посао", нагласила је Михајловић. Како је истакла, проблем је настао још раније, када се пројекат радио и када је биран технички надзор који је прихватао све додатне трошкове, а постојала је и лоша координација између техничког надзора и пројектаната.

Потпредседник Михајловић је најавила да ће, осим ангажовања посебних ментора за кључне пројекте, Министарство убудуће радити и на томе да се направе додатне уштеде у предстојећим пословима на том мосту. У преговорима који следе, настојаће се, како је рекла, да се плате само они одштетни захтеве који су заиста оправдани, подсетивши да према тренутним предлозима извођача и подизвођача, они износе око 32 милиона долара.

Михајловић је потврдила да ће мост бити пуштен у саобраћај до краја децембра ове године, а целокупан пројекат са приступним саобраћајницама биће завршен до октобра 2015. године. Михајловић је истакла да још не може да каже коначну цену изградње моста, која је првобитно процењена на 260 милиона долара али се, како је рекла, чини све, да та цена буде што реалнија.