RSS

You are here

Друштво једнаких могућности

 

Извор: „БЛИЦ“

 

Да ли смо мање вредне ако смо прешле тридесету, а да нисмо удате и да нисмо родиле децу? Да ли смо мање вредне ако смо удате и рађамо децу?

 

Да ли смо мање вредне ако смо живот посветиле образовању и каријери или смо мање вредне ако смо живот посветиле само одгајању деце?

 

Да ли смо мање вредне ако смо разведене, или самохране мајке, или ако смо удате или ако смо изабрале с ким, у каквом односу и како ћемо живети?

 

Да ли смо мање вредне ако смо изабрале да не трпимо насиље уместо да ћутимо из страха да нас „свет“ не осуди?

 

Не, нисмо мање вредне.

 

Мање су вредни они који своју слабост желе да сакрију иза моћи и зато не прихватају једнакост. Мање су вредни, јер своју позицију граде на страху, на непоштовању и на неразумевању.

 

Мање је вредно и друштво које пристаје на идеју да му је једна половина мање вредна и друштво које не разуме да је успешна Србија само Србија једнаких могућности.

 

Зато вас позивам да не пристанете на то да 8. март постане само дан за шопинг!

 

Позивам вас да се тог дана сетите свих оних бака, мајки, ћерки које су изнеле терет промена у друштву, бринуле се о својој деци, остваривале завидна научна и уметничка постигнућа, водиле најуспешније компаније, измиривале обавезе према држави и образовале се верујући да жене могу више и боље!

 

Не тако давно, у најразвијенијим земљама жене нису имале права да бирају ни да буду биране. Нису имале право да гласају, да се школују, да раде. Данас је све то потпуно другачије захваљујући многима од тих жена. Да ли је данас све добро? Да ли смо друштво једнаких могућности? Не, нисмо. Још увек. И даље постоје границе које морамо померати. То је разлог што је 8. март симбол освојених слобода и права, као и једнаких могућности, дан родне равноправности и изнад свега дан поштовања и разумевања. Зато нађите свој начин да прво себи, а потом и осталима покажете то тако потребно поштовање и разумевање.

 

У 2015. години ћемо изменити антидискриминационо законодавство и Закон о родној равноправности. Но, то неће бити довољно. У борби за женска права и праведније друштво, државне институције, цивилни сектор и медији ће бити наши женски савезници. Кроз то савезништво показиваћемо да једино мерило успеха морају бити идеја и предан рад, упорност и лојалност, а не родна припадност!

 

Да не остане неречено, највеће промене ће се у наредним годинама одвијајати у кругу породице. Зато, читаоче, крени од себе, од своје породице, ослободи се стереотипа, ослободи се страха, васпитавај своју децу и позови све своје пријатеље да крену путем једнаких могућности.

 

Координационо тело за родну равноправност Владе Србије и ја лично снажно ћемо се залагати за поштовање Устава, доследну примену закона, политику једнаких могућности која гарантује једнаке услове за жене и мушкарце и једнаке плате за посао који обављамо!

 

проф. др Зорана Михајловић,

потпредседница Владе Србије, председница Координационог тела за родну равноправност