RSS

You are here

Држава уз грађане погођене поплавама

Према првим званичним подацима, штете и губици од поплава у свим секторима износе 1,5 милијарди евра, изјавила је данас потпредседник Владе Србије проф. др Зорана Михајловић и поручила да ће држава учинити све да помогне грађанима који су претрпели штету од ове елементарне непогоде.


Она јe нагласила да ће новца бити довољно и да ће сви грађани, који су остали без домова, имати куће до јесени. "Грађани треба да знају да је држава уз њих и да ће учинити све да они који су остали без дома добију кућу или да, уколико им је кућа оштећена, добију средства да је поправе. Деца ће кренути на време у школу, а домови здравља ће бити поправљени, јер то је наш задатак", рекла је она.

 

Према извештају који је Влада Србије данас усвојила, а на основу података које су прикупили стручни тимови заједно са представницима међународних организација, штете и губици од поплава износе 1,5 милијарди евра. Тај износ се односи на све секторе, укључујући куће, образовне установе, путеве, железицу, производни сектор, пољопривредна добра... У поплавама је потпуно уништено 485 кућа, а велики број је претрпео знатна оштећења.


Потпредседник Владе је поновила да ће оштећања на путевима бити санирана до 1. октобра, напомињући да за државу озбиљан проблем остају енергетика и рударство, а делом и пољопривреда. "Проблем су, пре свега, копови и немогућност да се произведе количина угља која нам је потребна. Сачекаћемо док проблеми у енергетском сектору не буду комплетно решени, а према плановима које сам видела, надам се да ћемо до краја зиме затворити питање енергетског сектора", навела је Михајловић.

 

Подсећајући да око 12.000 хектара неће моћи да се користи за једну целу пољопривредну сезону, она је нагласила да ће то све то утицати на бруто домаћи производ, који ће бити у паду. “Поплаве су биле озбиљан удар на БДП, али ми смо ту да проблеме решавамо", поручила је она.

 

Михајловић је навела да ће извештај о штети и губицима бити представљен на донаторској конференцији 16. јула, што ће бити прилика да сви заинтересовани помогну. "Већ имамо донаторе који су се јавили у претходна два месеца и обезбеђеног донаторског новца. Такође, новац из кредита ће се пребацити на хитне пројекте у путној и железничкој инфаструктури, а постоје и одређени зајмови за хитан опоравак", рекла је Михајловић и додала да ће врло брзо бити спреман и закон о обнови земље, који ће убрзати послове на обнови након поплава.