RSS

You are here

Електронска наплата путарине за мање гужве и квалитетнију услугу

Продаја ТАГ уређаја за електронско плаћање путарине почела је ове недеље на бензинским пумпама, на иницијативу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и део је напора да се возачима понуди боља и квалитетнија услуга,  смање гужве на ауто-путу и наплатним рампама изјавио је помоћник министра за друмски саобраћај Саша Стојановић након обилска НИС-ове пумпе “Змај 2” на аутопуту Е-75.

“Пре три недеље покренули смо инцијативу за поновно активирање продаје ТАГ-ова на бензинским станицама као вида безготовинског плаћања коришћења услуга ауто путева. НИС је реаговао изузетно брзо, препознао је иницијативу и идеју Министарства и извршена је инсталација на 10 бензинсих станица дуж ауто - пута у сарадњи са Путевима Србије. Намера Министарства је да овај претплатнички вид продаје коришћења услуга ауто-путева постане доминантан у будућности", казао је Стојановић.

Он је подсетио да су ТАГ уређаји уведени одавно, али да се није довољно радило на њиховој промоцији. ”Нису биле довољно препознате њихове предности, првенствено за бржи проток саобраћаја и смањење гужви на наплатним рампама које имају ограничене капацитет, поготово у шпицевима када је летња сезона”, нагласио је Стојановић.

Како је казао, ови уређаји доприносе и значајним комерцијалним ефектима. У периоду јануар - јун ове године, у односу на исти период 2013. забележен је пораст продаје ТАГ уређаја од 80 одсто, навео је Стојановић.

Он је додао и да ће могућност куповине ТАГ уређаја на НИС-овим пумапама бити значајно и за стране превознике, којима ће на тај начин бити убрзан трансфер кроз Србију.

Директор малопродаје НИС-а Надежда Коробејникова је изразила задовољство што је Министарство препознало НИС као партнера у промоцији новог програма.