RSS

You are here

Истрага о узроцима ваздухопловног удеса авиона код Ечке

Спортски авион који се данас срушио код Ечке биће склоњен са лица места и депонован у хангар, а цео догађај реконструисан, како би надлежна стручна комисија спровела детаљну истрагу и утврдила тачне узроке тог ваздухопловног удеса, изјавио је данас Зоран Илић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за ваздушни саобраћај.

 

Како је рекао, ради се о ваздухопловном удесу двомоторног авиона типа Цесна 310 у којем су живот изгубиле две особе - инструктор и његов ученик, а такав тип авиона је намењен како за обуку, тако и за друге комерцијалне сврхе. "Данас су изводили једну од редовних, уобичајених вежби. Након полетања су изгубили управљивост на самом ваздухоплову и авион се, према ономе што су очевици изјавили, свалио у леву страну и великом брзином ударио о тло", рекао је Илић.

 

На лицу места су, како је додао, оба члана посаде изгубила живот, а авион се након удара и запалио и сада је на надлежним органима да утврде шта се тачно десило и који су тачни узроци несреће. “Главни истражитељ за истраживање удеса и озбиљних незгода, професор Небојша Петровић одмах отишао на лице места и надлежни снимили су све што је потребно како би могла да се спроведе детаљна истрага, навео је он.

 

Према Илићевим речима, авион који се срушио регистрован је у Мађарској, и зато ће главни истражитељ, приликом формирања комисије, бити у обавези да обавести и надлежне органе из Мађарске, који ће се или прикључити раду комисије или прихватити њен извештај. Чланови комисије, додао је, морају да буду стручна лица која су способна да такав посао изнесу до краја.

 

Објашњавајући како се проверава исправност авиона, с обзиром да је и у октобру прошле године пао спортски авион код Бачког Јарка, Илић је напоменуо да су стандарди којима се проверава исправност тих ваздухоплова отишли прилично далеко и да је технологија напредовала у свим доменима, па се све детаљно прегледа и по утврђеним системима и одржава. "И један и други ваздухоплов, и тај код Бачког Јарка и овај који је страдао данас код Ечке, испуњавали су све услове и имали извршене потребне прегледе како би њихово летење било безбедно", рекао је Илић.

 

Он је објаснио да ће ваздухоплов бити склоњен са лица места, с обзиром да је пао неколико стотина метара од аеродрома, да ће бити депонован у хангар и да ће цео догађај бити реконструисан. "С обзиром да је и горео, то ће значајно отежати рад главног истражитеља", оценио је Илић.