RSS

You are here

Jaсна правила омогућила завршетак деонице Уб-Лајковац

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, поручила је данас да је деоница Уб-Лајковац на Коридору 11, која је грађена више од четири године завршена у последња три месеца, захваљујући појачаној контроли Министарства и јасном плану договореном са извођачима.
 
Михајловић је подсетила да је приликом првог обиласка деонице затекла раднике једног од два извођача у штрајку и да није изгледало да ће радови бити окончани. 
“У изградњи је било озбиљних проблема, а главни проблем је био то што држава није поставила јасна правила и критеријуме. Држава је спремна да подржи извођаче, али да од њих тражи јасне планове и поштовање роковa“, рекла је Михајловић и нагласила да ће тимови ресорног министарства наставити да обилазе градилишта и разговарају са извођачима како би решили евентуалне проблеме.
 
Михајловић је подсетила да је у јуну потписан 11. анекс и да је рок за завршетак деонице био 27. новембар и додала да се неће дозволити потписивање великог броја анекса, што је у прошлости био случај са многим пројектима.
 
Говорећи о уложеном новцу, Михајловић је навела да је вредност додатних радова била око милијарду динара, без обзира на уштеде од 350 милиона динара, а да је у просеку изградња једног километра аутопута на овој деоници коштала шест милиона евра. “Сада предстоји улагање у одржавање те деонице док тај пут не постане потпуно оперативан, завршетком деоница Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг“, напоменула је она.
 
Завршену деоницу су заједно са потпредседником Владе обишли представници инвеститора, предузећа „Коридори Србије”, извођача – “Путева Ужице” и “Планум” и ЈП „Путеви Србије“.