You are here

Кикинда добија постројење за пречишћавање воде за пиће

Кикинда, 9. март – Приликом обиласка почетка радова на изградњи постројења за пречишћавање воде за пиће у Кикинди, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић подвукао је да ће од данас бити решен  вишедеценијски проблем водоснабдевања грађана Кикинде.

„Влада Републике Србије је препознала значај улагања у овим областима и агнажовала значајна финансијска средства којим су обухваћени и пројекти изградње комуналне инфраструктуре финансирани из билатералне сарадње са Немачком“, изјавио је министар Момировић.

Министар Момировић је додао да иако је решавање квалитета воде за пиће најважнији инвестицини приоритет за Кикинду, у току је и завршна фаза пројектовања за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода.

„Желим да се захвалим министру Момировићу, КФВ-у, и извођачима, да заједничким снагама  завршимо посао, а грађани Кикинде добију пијаћу воду какву заслужују“, рекао је Никола Лукач градоначелник Кикинде.

Почетку радова на изградњи фабрике за пречишћавање воде присуствовао је и директор КФВ председништва у Србији Рудигер Хартман и том приликом рекао да Немачка развојна сарадња као и КФВ остају посвећени промовисању Зелене агенде у Србији, као и развоју и унапређењу квалитетних комуналних услуга.

Укупна вредност инвестиције износи 10,2 милиона евра, од чега је 6 милиона евра субвенционисани зајам немачке развојне банке КФВ,  док је остатак од 4,2 милиона евра (са ПДВ-ом) обезбедила Влада Републике Србије из буџетских средстава, а завршетак изградње ове инвестиције планиран је за крај 2023. године.

Након обиласка почетка радова на изградњи овог пројекта, министар Момировић је потом одржао и састанак са градоначелником Кикинде, у Градској кући, на тему изградње будућег аутопута од Кикинде до Сомбора.

Будућа путна комуникација Бачки Брег - Наково у дужини од 175 км., повезаће граничне прелазе Србије са Румунијом и Мађарском и биће најбржа веза између Кикинде и Сомбора, односно омогућиће везу Бачке и Баната са централном и западном Србијом путем аутопута Београд-Суботица.