RSS

You are here

Ми смо жене, ми одмах правимо акциони план

Влада Србије ће до 1. марта припремити Акциони план Координационог тела за родну равноправност са конкретним пројектима и роковима за њихову реализацију кроз које ће се женама у Србији пружити подршка да се укључе у предузетништво, изјавила је данас потпредседник владе Србије и председник овог тела, проф. др Зорана Михајловић.

„Желимо да питање родне равноправности подигнемо на ниво владе. Погураћемо жене да уђу у бизнис у свим сегментима у којима је могуће јер је то начин да буду самосталне и да учествују у привредном развоју. Mи смо жене и са овим Акционим планом одмах крећемо у акцију“, изјавила је Михајловић новинарима након седнице тела на коме је разговарала са представницама више од 30 удружења пословних жена из целе Србије.

„Данашњи састанак је први састанак са женама предузетницама, женама у бизнису, привреди, економији. Њихово укључивање је могућност подршке, дефинисање онога што можемо све да урадимо у току ове године. Ове жене данас представљају стотине и стотине жена које се већ баве бизнисом или које желе да се баве бизнисом јер мислимо да је то могућност да се Србија развија“, истакла је Михајловић.

Она је додала да је било пуно конструктивних предлога на првом састанку те да су могућности да се жене подстакну у задругарству, пољопривреди, али да је јака подршка нарочито потребна женама у руралним срединама и Ромкињама.

Весна Русић из Кластера за ревитализацију традиционалних заната у Србији, Црафтс, истакла је да су главни проблеми жена предузетница у Србији непpепознавање њихових потреба, недовољно информисање, непружање подршке, недостатак финансија.

Виолета Јовановић, извршна директорка НАЛЕД-а и председница Управног одбора Етно мреже изјавила је да се кроз ову иницијативу може утицати на промену прописа и процедура који спречавају веће учешће жена у бизнису и на управљачким позицијама у политици и привреди.

„Ова иницијатива је изузетан први корак у овом правцу и долази у правом тренутку кад се доноси нова Стратегија о развоју предузетништва . Жене у бизнису треба да имају своје место“, закључила је Јовановић.