You are here

Министар Момировић возом до Косјерића: Време пропадања српских железница је завршено

 

Београд - Косјерић, 5. март - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић извршио је данас контролу рада предузећа „Србија Воз“ и задовољства путника на релацији Београд – Ваљево – Kосјерић. Према речима министра Момировића, путовање возом мора да се врати у свест људи и мора додатно да се ради на промоцији услуга, функционалности и безбедности путовања овом врстом транспорта. 

 

„У претходном периоду компанија „Србија Воз“ а.д. је модернизовала свој возни парк савременим Штадлер гарнитурама. Све је прилагођено комфору путника, чисто, пространо и модерно. Kлиме раде, тоалети су чисти, а ту је и бесплатна интернет конекција. Мој задатак је да промовишем српске железнице, локалне линије, као и будуће линије брзе пруге. Време је да се вратимо путовању возом, јер је оно најбезбедније и најјефтиније. Ево, трочасовно путовање од Београда до Kосјерића је одмор за душу, возимо се кроз нашу прелепу Србију, у чистим вагонима, можемо на миру да читамо књигу, учимо или одмарамо. И то по цени од 1000 до 1500 РСД  за повратну карту. Знате ли колико горива и живаца морате да потрошите да би дошли до Kосјерића колима?“, навео је министар Момировић. 

Он је нагласио да је у току највећи инвестициони талас у обнову српских железница и да је заустављено њихово пропадање.

„Људи су заборавили како су се некад возили возом и како је то најбољи и најбезбеднији начин путовања. Више од 40 година ништа није улагано у инфраструктуру Железнице и било је неопходно да председник Александар Вучић покрене највећи инвестициони талас у историји српске железнице.  Ово сад је буквално нулта тачка по којој ћемо да меримо време у српским железницама. Градимо брзу железницу до Новог Сада и даље ка Будимпешти, али нисмо заборавили ни железничке линије по Србији. Планирамо набавку возова, који су способни да иду великим брзинама изнад 150 километара, али нисмо заборавили ни возове за мање брзине, који ће да саобраћају по Србији“, рекао је министар ГСИ Момировић.

Према његовим речима, Влада Србије није запоставила ни путне правце у овај регион и чини све да га повеже на најмодерније аутопутеве, да освежи и реновира локалне и магистралне путеве и омогући грађанима да се безбедно возе својим аутомобилима.

„У протеклих пет година уложили смо близу 400 милиона РСД за санацију државних и локалних путева и могу да обећам грађанима Kосјерића да ћемо да наставимо улагања у путну инфраструктуру. Јер само улагањима у инфраструктурне пројекте обезбеђујемо основу за нормалан привредни развој и остварујемо услове за останак младих у овом граду“, закључио је министар Момировић.

 

 

 

 Косјерић је важан пољопривредни и туристички центар у Србији и зато се наставља улагање у путну инфраструктуру у овом крају, јер је то основ за даљи привредни развој, изјавио је министар Томислав Момировић после данашњег састанка са руководством општине и Путева Србије.

Момировић је обишао радове на деоници пута од села Маковиште до Косјерића, једне од четри деонице које се припремају за асфалтирање у општини. Навео је да је Влада уложила 105 милиона да асфалт стигне до Маковишта, Сече реке, Брајковића и Варде, што је трећина локалног буџета општине.

„Ми не смемо да дозволимо да из кризе изазване корона вирусом изађемо са ранама. Не смемо да дозволимо да стандард стане, да зауставимдао инвестиције у инфрасруктуру. Зато свуда у Србији морамо да појачамо инвестиције и да општинама дамо импулс“, навео је министар.

Председник општине Косјерић Жарко Ђокић навео је да се тренутно раде четири километра пута у Маковишту, у Сечој реци два и у Брајковићима 1,3 километра и да ће радови бити завршени у наредна два месеца. У плану је и асфалтирање пута у Варди.