You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ И АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА О САРАДЊИ И НЕГОВАЊУ КУЛТУРЕ СЕЋАЊА

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић састао се данас са амбасадором Израела Јахелом Виланом. 

Весић и Вилан разговарали су о могућностима за сарадњу Србије и Израела у области инфраструктуре, посебно када је реч о изградњи постројења за прераду отпадних вода, железница и саобраћајница.

Министар је рекао да би, у сарадњи са Европском унијом, наредне године требало да буду изграђена неколико постројења за прераду отпадних вода као и железничке пруге тако да је то прилика за израелске компаније које имају велико искуство у овој области да учествују на њима.

Амбасадор Вилан је изразио уверење да у области инфраструкуре постоје велики потенцијали за сарадњу и много тога што заједнички може да се уради.
Навео је да Израел има одличне компаније у тој области, са најбољим технологијама и специфичним решењима, када је реч о постројењима за прераду воде,  које су заинтересоване за улагања у Србију.

Весић и Вилан су, такође, изразили задовољство што напредују радови на реконструкцији Меморијалног центра ”Старо Сајмиште”, у оквиру којег је у току обнова централне куле која је започета у време док је Весић обављао јавне функције у Београду.

Амбасадор Вилан је потврдио посвећеност Израела реализацији тог пројекта, подсетивши да је у септембру у Београду боравио директор Центра "Симон Визентал" и један од највећих светских стручњака за изучавање Холокауста Ефраим Зуроф.

Министар Весић истакао је да је обнова Меморијалног комплекса ”Старо Сајмиште” од кључног значаја за неговање културе сећања на овим просторима, како се страдања Срба, Јевреја, Рома и других народа никада не би заборавила.