You are here

МИНИСТАР ВЕСИЋ: НЕМА КОМПРОМИСА СА КРИМИНАЛЦИМА, ПОДНЕЋУ КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ СВАКОГА КО СЕ ЛАЖНО ПРЕДСТАВЉА И ПОЗИВА НА КОНТАКТЕ У МИНИСТАРСТВУ КОЈЕ ВОДИМ

Министар Весић поднео Вишем јавном тужилаштву у Нишу кривичну пријаву против лица А.П. које је у општини Власотинце преварном радњом покушао да стекне противправну имовинску корист позивајући се на контакте у МГСИ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић поднео је Вишем јавном тужилаштву у Нишу кривичну пријаву против лица А.П, наводног заступника компаније QARACHAY HOLDING из Азербејџана, а због покушаја преваре које је ово лице учинило тако што је на састанку са замеником председника општине Власотинце, позивајући се на контакте у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ), затражило да буде ангажовано на изради пројектне документације у оквиру Програма развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа (ЛИИД), а под претњом да ако општина то одбије - неће добити опредељена средства.

Општина Власотинце је учесник програма ЛИИД који финансирају Светска банка и Француска агенција за развој. Кроз наведени програм овој општини обезбеђена су бесповратна средства у износу од 1.540.794 евра за инфраструктурне пројекте.

"Као министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре примио сам допис у којем ме заменик председника општине Власотинце Владимир Коцић обавештава да је на састанку са органима општине Власотинце извесни А.П, а који се представио као представник предузећа QARACHAY HOLDING, Баку, Азербејџан, у званичном разговору пренео да органи општине Власотинце морају донети одлуку да се половина одбрених бесповратних средстава намењених општини Власотинце у оквиру ЛИИД програма исплати наведеној азербејџанској фирми на име израде пројектно-техничке документације, под претњом да у супротном општина Власотинце неће добити опредељена средства", истакао је Весић.

Весић је указао да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре нема никакве ни званичне ни незваничне контакте са предузећем QARACHAY HOLDING, нити са његовим наводним представником.

"Одмах по добијању ових сазнања поднео сам кривичну пријаву Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Нишу за сузбијање корупције и затражио да МУП у вези са наведеним догађајем прикупи обавештења и утврди идентитет лица које се на састанку са органима општине Власотинце позивало на контакте у оквиру Министраства грађевинарства, саобраћаја иинфраструктуре и да се утврде елементи кривичног дела које ће бити гоњено по службеној дужности", навео је Весић.

Он је истакао да ће се као министар оштро и одлучно обрачунавати са криминалом и корупцијом. "Поднећу кривичну пријаву против сваког лица које се лажно представља и позива на контакте у министарству које водим. Позивам и друге представнике локалних самоуправа које учествују у ЛИИД пројекту, а које било које лице, лажно се представљајући, покушава да наведе на закључење неког штетног уговора, да ме обавесте о таквим радњама како бисмо као министарство предузели адекватне мере", нагласио је Весић.