You are here

МИНИСТРИ ВЕСИЋ И РАДУЛОВИЋ ОТВОРИЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ ЖЕЛЕЗНИЧКУ СТАНИЦУ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ У БИЈЕЛОМ ПОЉУ

Пресецањем врпце, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић и министар саобраћаја и поморства Црне Горе Филип Радуловић отворили су заједничку железничку станицу у Бијелом Пољу.

На железничкој станици у Бијелом Пољу биће само једна заједничка полиција, уз један царински поступак, што значи двоструко бржи прелазак границе.

"Веома сам срећан што сам са колегом Радуловићем отворио заједничку станицу у Бијелом Пољу, али и што смо могли да причамо о заједничким саобраћајним пројектима између две државе", рекао је Весић.

Весић указао да чињеница да ће путници имати један царински поступак, као и обе полиције на једном месту, значи двоструко краће задржавање на граници, што је највећа добит.

"Надам се да ћемо ићи у даљу реализацију, јер има много ствари које можемо да радимо, попут фитосанитарне инспекције. Боље да радимо заједнички ствари које су добри за људе, да путују бољом, модерном пругом или путевима, да омогућимо да две земље могу да сарађују", истакао је.

Весић је указао да је највећи саобраћајни инфраструктурни пројекат две земље пруга Београд - Бар, која је грађена 1976. године.

"Нажалост, није се много улагало у њу последњих година. Ми смо у Србији реконструисали део од Рeсника до Ваљева и сада у оквиру Плана раста за Западни Балкан тражили смо финансирање пројекта реконструкције наставке пруге, дужине скоро 210 километара, од Ваљева до Врбнице. У оквиру наших пројеката које ћемо радити ова пруга је приоритет заједно са пругом између Ниша и Скопља која је брза пруга за брзине од 200 километара на час. Када будемо реконструисали тих наших 210 километара кроз Србију и Црна Гора буде урадила свој део имаћемо потпуно реконструисану пругу Београд - Бар што ће бити значaјно за превоз робе и људи. Имаћемо брже возове и више путника. Видели смо то на брзој прузи Београд - Нови Сад, где имамо 12.000 људи који се дневно возе том пругом. Када направимо добру пругу и људима дамо добре возове онда се возе возовима", објаснио је министар.

Са црногорским колегом константовао је да ЕУ приоритет даје пругарама и договорено је да у наредном периоду две земље покушају да добију што више новца за изградњу пруга, јер је то еколошки начин превоза, који има већи капацитет од друмског превоза. Када је реч о ауто-путу, Србија ће до краја године завршити ауто-пут до Пожеге, док остаје један тунел који ће бити готов до маја. Затим ће се, додао је, кренути са изградњом последњих 107 километара кроз Србију, према Бољарима.

"Србију  је важно да сагради ауто-пут до Црне Горе. Размишљамо о различитим модалитетима сарадње јер у Црној Гори остаје 50-ак километара који морају да се заврше до границе са Србијом. Тај ауто-пут ће значити бољи живот за све људе. Бићемо боље повезани, а то доноси развој привреде. И на том ауто-путу имаћемо интегрисани гранични прелаз", рекао је Весић.

Захвалио је "Монтепуту" и "Путевима Србије" који су успели да направе пројект интегрисане путарине, што је олакшање за путнике, али и доказ како две земље могу заједнички да раде.

"Срећан сам што смо направили тај пројекат и сигуран сам да ћемо у будућности имати и друге заједничке пројекте", рекао је Весић.

Додао је да заједничка компанија „SMATSA“, ради добро, али може и много боље.

"Имамо све више авио прелета, због ситуације у Европи и свету. То значи са „SMATSA“ може много више да инвестира у инфраструктуру како у Србији, тако и у Црној Гори. Две Владе су се договориле да направимо радну групу како бисмо променили оснивачки акт који мора да се мења јер је потписан пре 12 година како би ова наша заједничка компанија била још снажнија", рекао је Весић.

Министар саобраћаја и поморства Црне Горе Филип Радуловић истакао је да је заједнички циљ што ефикаснији гранични прелаз, како би се што мање времене трошило на граници.

"Желимо да се што боље повежемо са суседним државама, у овом случају са Србијом. Ово је само још један доказ да је ова влада стоји иза железничког сектора", рекао је Радуловић и додао да ће следеће године почети реконструкција пруге од Бара до Голубоваца.

Пренео је да је са министром Весићем разговарао пре свега о државним путевима, о модалитетима како се може наставити ауто-пут Бар-Бољаре.

"Има простора за унапређење и инвестиције, наравно и када је реч о прузи од Београда до Бара. Имаћемо више састанака у блиској будућности, а све у циљу да се унапреди инфраструктура између две пријатељске државе", навео је Радуловић.

Диркетор Сталног секретаријата Транспортне заједнице Матеј Закоњшек рекао је да Транспортна заједница са владама Црне Горе и Србије ради на унапређењу железничке инфраструктуре и смањењу времена чекања на границама у региону.

"Веома сам поносан на успех због кога смо се окупили. Честитао владама Србије и Црне Горе, двојици министара, Европској комисији и Транспортној комисији на заједничкој реализацији важногпројекта. Сведоци смо да неадекватне транспортне мреже и недостатак координације озбиљно ограничавају повезаност региона, као и са ЕУ. Зато решење ових питања захтева улагања у инфраструктуру и бољу сарадњу суседа", рекао је Закоњшек.

Поручио је да станица у Бијелом Пољу већ постаје сјајан пример за цео регион

"Под једним кровом надлежне службе ће сарађивати и воз неће морати да стаје два пута. Омогућиће да теретни возови путују бар сат времена краће од луке Бар, али ће привући и више путника. Модернизација пруге од Јадранског мора до Србије и до Београда довешће до боље повезаности луке Бар са регионом, повећати безбедност и квалитет услуга у путничком и теретном саобраћају, промовисаће железенички саобраћај као модеран вид саобраћаја", рекао је Закоњшек.

Заменик шефице Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардо Сери рекао је да ЕУ у потпуности дели ентузијазам са Србијом и Црном Гором, када су овакви пројекти у питању.

"Овај реконструисани објекат постаће место на којем ће се брже и једноставније прелазити граница. То ће допринети бољем повезивању две државе, али ће и подстаћи привредни развој", рекао је Сери и напоменуо да је железнички транспорт један од најважнијих приоритета Европске уније.