RSS

You are here

Модел проширења аеродрома Београд до јуна 2015.

Потпредседник Владе Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић оценила је да ће до половине следеће године држaва морати да се одлучи на који ће начин проширити капацитете београдског аеродрома "Никола Тесла".

"Сасвим сигурно у току наредне године морамо да се одлучимо на који ћемо начин проширити београдски аеродором, јер неће моћи да прими све путникe ако се настави овај темпо раста броја путника", рекла је она агенцији Бета. 

Према речима Михајловић, београдски аеродром је претходних годину дана имао највећи проток путника у целом региону. "Толики пораст броја путника није постојао ни у једном плану и то је одлично за нас", рекла је Михајловић.

Она је рекла да београдски аеродром мора да се прошири и да добије квалитетног партнера, истичићи да је само питање модела како ће то бити урађено. 

Према њеним речима, меморандум о разумевању који је Аеродром поптисао са француском компанијом „Vinci airports“ није обавезујући документ и предвиђа неку врсту консултативног односа.

"Споразум са “Vinci Airports” је први корак да београдски аеродром побољша руковођење, односно како они виде начин да се то уради и колико и шта би требало у будућности урадити да би београдски аеродром био центар југоисточне Европе", рекла је Михајловић. 

Према њеним речима, компанија “Vinci Airports” управља са 23 аеродома не само у Француској, него и у другим државама. "То је искуство које треба искористити било да се ради о томе како су повећали број путника, како је изгледало руковођење, које су то нове технологије и шта би по одређеној динамици тебало да се уреди на београдском аердормоу", рекла је Михајловић.

Београдски аеродром "Никола Тесла" ове године очекује рекордних око 4,6 милиона путника, а у 2015. очекује се између пет и пет и по милиона путника, што је на горњој граници капацитета аеродрома.