You are here

Момировић: Аеродром Константин Велики бележи одличне резултате, настављамо инвестиције у Ниш

Ниш, 18. август – Аеродром Константин Велики у Нишу забележио је у јулу ове године, у односу на исти месец прошле године, раст броја превезених путника од 70 одсто, истакao je данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обиласка радова на доградњи терминалне зграде и торња на овом аеродрому.

„Инвестирамо 12 милиона еура у прву фазу развоја аеродрома, а после тога ћемо инвестирати још око 10 милиона еура. Да ли би локална самоуправа могла да спроведе овакве инвестиције? Због тога Влада Србије наставља са инвестицијама и ни једна није паузирана. Када завршимо ову инвестицију за две године, имаћамо више компанија које ће да лете са овог аеродрома, више туриста, више инвестиција, више радних места. Ниш ће бити потпуно другачији град. Град који ће имати један модеран аеродром средње величине“, навео је министар Момировић.

Градоначелница Ниша Драгана Сотировски истакла је да су грађани овог града веома поносни што их Влада подржава инвестицијама.

„Важно је и то што је седиште једног јавног предузећа, републичког јавног предузећа управо у Нишу и то је модел и можда за нека друга предузећа да се преселе у Ниш, Крагујевац, Нови Сад, дакле да буду ван главног града“, казала је Сотировски.

Раније током дана министар Момировић је обишао радове на изградњи петље Мерошина на деоници Ниш – Плочник, у склопу будућег ауто-пута од Ниша до Мердара, и том приликом нагласио да се у овом тренутку гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница.

„Без обизра на околности у Европи које су ратне, нисмо се повукли ни са једног градилишта. На првом сектору од Мерошине до Белољина радимо уз велику подршку наших европских партнера. Пре свега Европске Инвестиционе Банке и Европске Банке за обнову и развој, које су обезбедиле бесповратна средства којим финансирају ове радове. То је важно у овим околностима када се наш председник у Бриселу бори за мир и за стабилну перспективу Србије и целог Балкана. Важне су нам инвестиције, важно нам је да подижемо плате, пензије, да развијамо економију и да градимо Отворени Балкан“, закључио је Момировић.

Радове на изградњи петље Мерошина у склопу будућег ауто-пута од Ниша до Мердара заједно са министром Момировићем обишли су и градоначелница Ниша Драгана Сотировски и директор Коридора Србије Александар Антић, који су се том приликом сложили да радови иду у складу са очекивањима и да је физичка реализација на овом пројекту до сада већа од 40 одсто.

Деоница ауто-пута од Мерошине (Ниша) до Белољина (Плочника) дужине је 32,6 километара и изузетно је комплексна јер обухвата 6 тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и вијадуктова.