You are here

Момировић: Циљ је да у септембру наредне године пустимо у саобраћај аутопут од Руме до Шапца

Хртковци, 12. септембар – Ово је стратешки важан инфраструктурни пројекат у овом делу Србије, и  један од десет пројеката аутопутева и брзих саобраћајница које тренутно реализујемо без прекида што је и најбољи показатељ да ћемо одржати економски раст и за наше локалне самоуправе обезбедити нову перспективу и још боље услове за компаније, раднике и за све грађане, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас након обиласка радова на петљи “Хртковци” у оквиру изградње ауто-пута Рума - Шабац и брзе саобраћајнице Шабац - Лозница. 

„Наш циљ је да следећег септембра отворимо део аутопута који ће спојити Руму и Шабац, да отворимо фантастичан мост на Сави за све Шапчане али и за све остале грађане, и упркос чињеници да је у Европи рат, када енергетска криза раздире цео стари континент ми успевамо да очувамо инвестиције, радна места и одржимо ниску цену енергената за наше грађане“, рекао је Момировић.

Министар Момировић је додао да је политика Александра Вучића направила велике искораке који су и највидљивији када је реч о аутопутевима и брзим саобраћајницама и с обзиром да је пред нама изазован период потребно је да будемо сложни и јединствени.

Са министром  Момировићем у обиласку радова били су и градоначелник Шапца Александар Пајић, као и директор "Коридора Србије" Александар Антић.

„Сви радови и све активности се одвијају по плановима и зацртаном динамиком захваљујући доброј сарадњи свих који учествују на изградњи овог пројекта, и тренутно је на читавој траси аутопута и брзе саобраћајнице Рума – Шабац – Лозница упошљено око 460 радника са око 350 јединица механизације, док се најинтезивније активности изводе на деоници аутопута Рума - Шабац “, казао је директор Коридора Србије Александар Антић.

Градоначелник Шапца Александар Пајић овом приликом је истакао да ће изградњом ове модерне саобраћајнице биће испуњен вишедеценијски сан грађана Шапца да се повежу са Београдом и Новим Садом и буду чвориште Западне Србије када је реч о путној инфраструктури.

Укупна дужина деонице је око 78 километара, од чега је аутопут Рума – Шабац дужине 22,08 км, а дужина деонице Шабац – Лозница која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице je око 55 км.

 Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума – Шабац и брзој саобраћајници Шабац – Лозница закључен је са азербејџанском компанијом "Азвирт".  Уговорена цена радова је 467,5 милиона евра.