You are here

Момировић: Даћемо подршку нашим комшијама како би обезбедили пловност Дунава

Софија, 19. август – Влада Бугарске је прихватила понуђену подршку Србије у виду механизације која ће већ следеће недеље извршити интервентне багерске радове на Дунаву, нашем својеврсном заједничком ауто-путу, од стратешке важности за обе државе, изјавио je данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након билатералног састанка у Софији са техничким потпредседником Владе и министром транспорта, информационих технологија и комуникација Републике Бугарске Христом Алексијевим.

“Договорили смо се да формирамо Радну групу која ће одговорити на све изазове стратешке природе који су пред нама, због ратних околности у којима се нашла Eвропа, али и енергетске кризе. Дунав је наш заједнички ауто-пут и од стратешке је важности за обе државе. Захвалио бих се потпредседнику Владе Алексиеву, јер је показао и спремност да на њиховој железничкој транспортној мрежи да предност нашем карго саобраћају који ће Србију снабдевати угљем“, изјавио је Момировић. Он је додао да успевамo да обезбедимо сигурност снабдевања угљем са река за нашу електропривреду, уз очекивање да ће у том смислу и проблем на Дунаву у Бугарској ускоро бити регулисан.

На састанку министара разговарано је и о будућој сарадњи Србије и Бугарске у области транспорта, као и о тренутним активностима и плановима за унапређење инфраструктуре на железничком Коридору X и пловном путу између две земље.

Бугарски министар Алексијев истакао је да ћемо успешно реализовати започете пројекте и заједнички радити на будућој сарадњи у области речног и железничког саобраћаја.

„Отворили смо и стратешка питања, попут оног које се односи на интермодални терминал, а који ће остварити интезивнији и квалитетнији железнички саобраћај у наредном периоду. Овај пројекат ће омогућити и бржи путнички саобраћај, јер ће растеретити путеве од карго саобраћаја. Ускоро почињемо са реализацијом пруге од Ниша до Димитровграда, чиме ћемо превазићи хитне проблеме, али и реализовати стратешке циљеве“, закључио је Момировић.

Подсећамо да је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре преузело све потребне активности у сврху обезбеђивања пловности речних путева, те тако у Србији данас немамо обуставу речног саобраћаја. Механизација је упућена на секторе Чортановци и Футог, као и код Барича на Сави, где су у току интервентни багерски радови који би требало да омогуће прописану дубину и ширину пловног пута, чак и у условима драстично ниског водостаја какав је данас.