You are here

Момировић: Дошли смо до нивоа да можемо да разговарамо у Швајцарској о железничком саобраћају

Берн, 18. октобар – Радићемо даље на електрификацији одређених деоница у Србији, али смо данас разговарали и о томе да се размотре опције набавке нових хибридних возова из Швајцарске који имају и електро и батеријски погон за оне деонице у Србији које нису електрификоване, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, данас током службене посете Швајцарској и одржаног састанка са савезном министарком за заштиту животне средине, саобраћаја, енергије и комуникације Симонетом Сомаругом.

Министар Момировић је истакао да се наставља са инвестицијама у развој железница у Србији кроз набавку нових брзих возова из Швајцарске, као и кроз увођење нових линија и ширење мреже пруга које ће бити електрификоване.

“Најпре, крећемо са радовимо на електрификацији пруге од Ниша до Димитровграда (Бугарске), а определили смо и средства за електрификацију железничког “Моравског коридора” од Сталаћа до Краљева. На овај начин ће цео југ Србије моћи да користи барску пругу са значајним новчаним и временским уштедама”, рекао је Момировић.

Током радне посете Швајцарској министар Момировић је заједно са директорима компанија “Србија Воз”, “Инфраструктура железница Србије” и “Србија карго” посетио SBB (Швајцарска федерална железница) и одржао састанак са директором за путнички превоз и чланом борда директора компаније Линусом Лосером о томе како да се железнички транспорт у Србији реорганизује и учини ефикаснијим.