You are here

Момировић: Финалним уклањањем старе пруге, стварамо простор за најлепши и најфункционалнији парк у Београду

 

Београд, 18. март 2021. године - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је у железничкој станици Београд Доњи Град присуствовао почетку коначне демонтаже старог колосека пруге на релацији стара Железничка станица, испод Калемегдана до Панчевачког моста. Одлука о укидању и демонтажи колосека у железничкој станици Београд Доњи Град донета је августа 2019. године, а почетку финалних радова присуствовао је и генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан и председник градске општине Стари Град Радослав Марјановић.

 

,,Железнице Србије су покренуле ову акцију и уклањају се шине јер нам не требају овде у функционалном смислу, остаће само као део архитектуре овог парка. Дорћол добија најбоље од спуштања Београда на реке. Биће ово најлепши парк у граду, прилагођен потребама свих становника и посетилаца Београда. Када градите коридоре и аутопутеве, ви покрећете земљу, повезујете људе, подижете економску важност земље, али кад изградите  нешто овако лепо и квалитетно испред своје куће, ви сте онда урадили праву ствар'' рекао је Момировић.

 

На овом простору биће изграђен један од најмодернијих тематских паркова у Београду, који ће потпуно изменити изглед Доњег Дорћола и пружити становицима функционалнији простор за одмор и физичке активности.

 

,,Србија је тренутно у највећем инвестиционом циклусу у својој историји, радимо на девет ауто-путева, граде се четири нова ауто-пута, најмодернија железничка пруга у Источној Европи, велики број других инвестиција, али ако заборавимо на свој крај, град, ако заборавимо шта се налази испред наше куће и како изгледа наша зграда, џабе инвестирамо милијарде евра у нову инфраструктуру и подижемо економски стандард ове земље''  истакао је Момировић.

 

Крчењем и чишћењем шибља на станичном простору, започети су радови на демонтажи колосека у станици Београд Доњи Град. Представници „Инфраструктуре железнице Србије“ изнели су детаљан план активности на демонтажи колосека министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславу Момировићу. У оквиру даљих активности, биће уклоњени четврти, пети, шести, седми и осми станични колосек у станици Београд Доњи Град. Остаће у функцију само прва три станична колосека, искључиво за потребе Луке Београд..