You are here

Момировић: Интегрисани гранични прелаз Прешево-Табановце најбоље показује колико нам је потребна инцијатива „Отворени Балкан“

Гранични прелаз „Табановце“, Северна Македонија, 22. jул – Најбоља је граница она која се не осећа у административном смислу, најбоља је граница она коју људи могу слободно и брзо да прођу и ако ми не направимо такве границе и ако не обезбедимо једноставне административне процедуре осудићемо наше економије на стагнацију, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током обиласка интегрисаног граничног прелаза Прешево - Табановце са министром саобраћаја и веза Северне Македоније, Благојем Бочварским.

„Србија и Северна Македонија су две братске земље, а сарадња коју сам успоставио са својим колегом Бочварским то најбоље демонстрира. Успели смо да обновимо интегрисани гранични прелаз и да значајно убрзамо саобраћај који је у летњим месецима нарочито интезиван. Добио сам податак да је у претходних месец дана на овом граничном прелазу прошло 133.000 само путничких возила. Овај гранични прелаз најбоље показује колико нам је иницијатива „Отворени Балкан“ потребна, а ја бих рекао и неопходна. То је највећи регионални пројекат последњих тридесет година и ми морамо да наставимо у правцу његовог развоја“, рекао је Момировић.

Србија и Северна Македонија су на чврстом европском путу, са примарним циљем да постану део Европске уније, која пре свега подразумева интеграцију са својим комшијама, истакао је министар Момировић. Момировић се захвалио македонским прајатељима и нагласио да се сви циљеви могу испунити само ако будемо радили заједно, као браћа и пријатељи, који уважавају једни друге.

„Основа развоја економије је развијана железничка инфраструктура. Циљ нам је да брзом пругом спојимо Београд и Ниш, и да се најмодернијом железничком инфраструктуром повежемо даље са нашим пријатељима из Северне Македоније. Замислите само када би смо успели да сав карго саобраћај који се истовари  у Грчкој превеземо железницом до Европе. Колико би се на тај начин уштедело времена, колико би компаније уштеделе новца и колико би то омогућило посла за раднике и компаније у Србији и Северној Македонији“, додао је Момировић.

Након обиласка интегрисаног граничног прелаза министар Момировић и министар Бочварски са сарадницима, одржали су састанак на коме је више речи било о функционисању интегрисаног граничног прелаза, иницијативи „Отворени Балкан“ и будућим корацима у правцу додатног убрзања проласка људи и роба кроз гранични прелаз између Републике Србије и Републике Северне Македоније. Састанку су присуствовали и Њ.Е. Невена Јовановић, амбасадорка Републике Србије у Републици Северној Македонији, као и Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице.

„Овај гранични прелаз је место које потврђује добре односе двеју држава и грађење једног пријатељства. Драго ми је да смо организвали овај сусрет, јер смо имали прилику да разговарамо о заједничким приоритетима обе државе, попут друмског и железничког транспорта, питања енергената, и другим важним питањима. Република Србија и Република Северна Македонија су пример регионалне сарадње и овај гранични прелаз је пример за све земље Западне Европе  када је реч о партнерском односу двеју земаља“, изјавио је министар Бочварски.

Матеј Закоњшек, директор Сталног секретаријата Транспортне заједнице, додао је да је гранични прелаз Прешево-Табановце вероватно најбољи пример одличне сарадње Србије и Северне Македоније и да су интегрисани гранични прелази најбоља решења за смањење времена чекања и повећања робне размене између земаља. 

На основу Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћај Прешево-Табановце, у августу 2019. године отворен је интегрисани гранични прелаз у циљу олакшавања и убрзавања транспорта преко граничног прелаза, као и поспешивања трговине и јачања економске сарадње.