You are here

Момировић: Инвестирамо 43 милиона евра у 250 пружних прелаза за безбедност железничког саобраћаја

Београд, 17. јун – До средине следеће године инвестираћемо у 250 пружних прелаза, 43 милиона евра уз помоћ и подршку наших партнера из ЕБРД-а и Светске банке што ће бити вероватно највећа инвестиција у безбедност железничког саобраћаја у претходних десет година, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом обиласка пружног прелаза у Реснику.

„На нашим пругама се само у мају месецу превезло 516.500 путника, што је раст за 94 одсто у односу на прошлу годину. Зато морамо много више да инвестирамо у безбедност саобраћаја. На територији наше државе имамо око 2.118 пружних прелаза од којих су 520 обезбеђени рампама, како је то добрим делом застарела технологија, морамо у наредним годинама да је санирамо, променимо и учинимо максимално безбедним све пружне прелазе“, истакао је Момировић.

Министар Момировић је нагласио да ће први пружни прелази бити модернизовани у наредних месец дана када почињу радови на 35 прелаза на којима ће бити уграђена најсавременија опрема за одвијање железничког и друмског саобраћаја у складу са највишим европским стандардима. Укупна вредност уговора је око 7 милиона евра, а средства су обезбеђена из зајма ЕБРД-а.

Првих 35 пружних прелаза чиниће централни део опреме за осигурање путних прелаза типа „РЛЦ23“ који ће бити смештени у типизирану кућицу непосредно поред путног прелаза. Овај уређај самостално управља радом путопрелазних полубраника и светлосних сигнала опремљених светиљкама у лед технологији, као и јакозвучним звоном.

Улога овог дела опреме је да учеснике у друмском саобраћају обавештава о наиласку шинских возила. Сам уређај је дизајниран и сертификован за највиши ниво безбедности на пругама, а овакви типови уређаја налазе се на бројним путним прелазима не само у земљама региона, већ и широм Европе.

Постављање првих система за регулисање саобраћаја преко путних прелаза очекује се у наредних месец дана, а цео овај пројекат према потписаном уговору требало би да буде завршен за годину дана.