You are here

Момировић: Изградњом Дунавског коридора источна Србија ће економски напредовати

Пожаревац, 11. јун – Изградња брзе саобраћајнице Пожаревац - Велико Градиште – Голубац један од најважнијих пројеката који Влада Републике Србије тренутно спроводи јер ће потпуно променити саобраћајну комуникацију у овом делу наше земље што ће резултирати новим инвестицијијама у туризму и индустрији, рекао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обиласка радова на овом пројекту.

„Путеви су предуслов развоја земље, и задовољство је видети како се пројекат овога типа развија и подиже, јер завршетком ове брзе саобраћајнице и спајањем Пожаревца, Великог Градишта и Голупца са Коридором X отвара се потпуно нова перспектива за све грађане на истоку наше земље“, навео је Момировић.

Обиласку радова присуствовали су кинески представници извођача радова, као и директор Коридора Србије Александар Антић који је детаљно појаснио план даљег извођења радова.

„Наши тимови су непрестано на терену и између осталог решавају питање експропријације и максимално се трудимо да имамо добру сарадњу са локалном заједницом и са људима који овде живе. На првом делу деонице решено је 70 одсто експропријације, на другом делу 60 одсто, док се на трећем делу деонице решило већ 90 одсто експропријације“, рекао је Антић.

Укупна дужина брзе саобраћајнице Пожаревац – Голубац износи 68 км., а планом изградње предвиђено је да први део трасе почиње од постојеће петље „Пожаревац” на аутопуту Београд-Ниш и пружа се дуж постојећег државног пута IБ реда број 33 до Пожаревца (почетак обилазнице) у дужини од 23 км, где се тренутно изводе радови на дужини од 5,5 км. Други део брзе саобраћајнице представља новопланирану трасу државног пута, која заобилази грађевиснка подручја насеља (обилазница око Пожаревца) и преузима транзитни саобраћај и категорију државног пута IБ реда број 34 – у дужини од  23 км. Под-деоница 3 наставља се на други део брзе саобраћајнице и такође представља новопланирану трасу државног пута, која заобилази грађевинска подручја насеља и преузима транзитни саобраћај и категорију државног пута IБ реда број 34 до насеља Голубац у дужини од 22 км. На деоници од Великог Градишта до Голубца тренутно се изводе најинензивнији радови са отвореном трасом од 15 км., а ускоро се очекује и интензивирање радова на деоници од Пожаревца до Великог Градишта.

Пројекат је вредан 305 милиона евра, а уговор је потписан са кинеском компанијом „China Shandong International“.