You are here

Момировић: Изградњом обилазнице јачамо економску перспективу Ваљева

ВАЉЕВО, 23. фебруар –У брзу саобраћајницу Лајковац – Иверак ка Ваљеву улажемо нешто мање од 160 милиона евра, и већ нам је довела два нова инвеститора. У наредном периоду крећемо да градимо јужну обилазницу око Ваљева, што ће овом граду омогућити економску снагу, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић који је заједно са градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем, присуствовао састанку у Градској  управи, где се разговарало о актуелним и будућим пројектима.

„Поносан сам на ово што радимо, и уверен да када се заврши брза саобраћајница, затим обилазница око Ваљева, када се отворе нова радна места у потпуности ће се променити економска перспектива овог града“, истакао је министар Момировић.

 Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић захвалио се министру на посети и прилици да се разговара о капиталним пројектима који су од великог значаја за град Ваљево.

 “Изградња брзе саобраћајнице је свакако најзначајнији пројекат, али у наредном периоду очекујемо и изградњу још једног важног пројекта.“, потврдио је и  градоначелник Ваљева.

Изградња обилазнице око Ваљева у дужини од око 5 километара планирана је у две фазе. Први део обилазнице у дужини од око 2,2 км, којим је предвиђена петља на прикључењу са будућом брзом саобраћајницом  Лајковац – Иверак, и други део обилазнице у дужини од око 2,8 км.са планираном регулацијом реке Колубаре.

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац су у току. Дужина ове деонице је 18,3 км са по две траке у оба смера и пројектована је за брзину до 100 километара на сат. Повезаће Ваљево са аутопутем „Милош Велики“ (Е-763), као и делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са аутопутем „Милош Велики" и даље преко  Коридора 10, са Бугарском и Грчком.

Раније, током дана, министар Момировић отворио је стручни скуп „Петница 2022“, који ће се у наредна два дана одржати у Истраживачкој станици Петница код града Ваљева.

“Данас је представљен највећи еколошки пројекат у историји ове земље и велике инвестиције у комуналну инфраструктуру. Ради  се о четири милијарде евра инвестиција. Наш план је да у наредне четири године изградимо седам хиљада километара канализационе инфраструктуре и више од 250 постројења за пречишћавање отпадних вода. За мене су лично ови пројекти од највишег приоритета. Уверен сам да ће у будућности, када се ми и наша деца окренемо и погледамо на овој период, моћи да се каже, да смо поносни шта је урађено“, поручио је министар Момировић.

Стручни скуп „Петница 2022“ окупио је велики број учесника међу којима су били професори, представници локалних самоуправа и слично, а биће посвећен еколошким пројектима Владе Републике Србије са посебним акцентом на пројекат „Чиста Србија“.