You are here

Момировић: Кнић добија модерну канализацију и постројења за прераду отпадних вода

 

Кнић, 26. новембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је са Срећком Илићем, председником општине Кнић присуствовао отварању радова на изградњи 35 километара нове канализационе мреже у овој општини, која ће добити и 5 нових постројења за прераду отпадних вода.

 

“Настављамо велике инвестиције у комуналну инфраструктуру и еколошке пројекте. Изградићемо 35 километара канализационе инфраструктуре у општини Кнић која у овом тренутку има свега 1500 метара канализационе мреже. И поред тога што има једно од најлепших језера у Србији, ова општина нема ниједно постројење за прераду отпадних вода. Овај пројекат ће реално допринети повећању квалитета живота људи. Први пут након педесет година покрећемо један овакав пројекат, а ми данас имамо у Београду педесет згубидана који протестују и залажу се за неке апстрактне појмове, а ми улажемо стотине милиона евра како би нашу природу и наше реке оставили чисте“, рекао је министар Момировић. Он је нагласио да је пројекат „Чиста Србија“ покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

 

„Ми морамо да спроведемо ове пројекте и изградимо постројења за прераду отпадних вода у Книћу и у 80 одсто локалних самоуправа у Србији у наредних четири или пет година. То није политичка прича, ту нема места за политиканство – ми морамо да очистимо нашу земљу за нашу децу“, нагласио је министар Момировић.

 

Председник општине Кнић Срећко Илић је нагласио да је ово историјски тренутак за ову општину, јер је потписан највећи уговор за инвестирање у инфраструктуру у њеној историји.

 

„На територији општине Кнић се налази Гружанско језеро, као највеће језеро у централном делу Србије оно снабдева град Крагујевац и околину пијаћом водом. Парадокс је да у сливном подручју језера није постојао ниједан систем за пречишћавање отпадних вода и кроз ову инвестицију и пројекат ћемо заштити Гружанско језеро“, рекао је Илић.

 

Поводом Дана општине Кнић на свечаној седници Скупштине општине у Дому културе, министру Томиславу Момировићу уручено је признање општине Кнић које је добило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре за допринос развоју ове општине кроз пројекат "Чиста Србија". У оквиру овог пројекта биће изграђено 35 километара канализационе мреже и 5 постројења за прераду отпадних вода која ће обухватити 6.950 становника. Укупна вредност пројекта у општини  Кнић је 16.332.074 евра, а комуналну инфраструктуру ће градити кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).