You are here

Момировић: Модернизација београдског и нишког аеродрома донеће раст броја путника и нова радна места

Београд, 11. јул – Модернизацијом и проширењем капацитета аеродрома у Београду и Нишу, Србија ће постати једно од најважнијих саобраћајних чворишта у Европи, истакао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након одржаног састанка на аеродрому Никола Тесла у Београду као и обиласка новоотвореног дела Терминала Ц. Теме састанка односиле су се на тренутне активности модернизације и проширења наша два највећа аеродрома, као и на актелно стање у авио сектору.

„На аеродрому "Никола Тесла" спроводе се највеће инвестиције у проширење једног аеродрома на читавом Балкану, а након модернизације и проширења путничког терминала, изградњи нове писте, нових паркиралишта и приступних саобраћајница овај аеродром добиће савремени изглед по светским стандардима“,рекао је Момировић.

Министар је додао да је потребно наставити са снажнном подршком у инвестирању наших аеродрома, али и пружити подстрек нашем националном оператеру Ер Србији како би она постала један од најпрепознатљивијих брендова у Европи када је реч о авио саобраћају.

„Улагање у равномерни регионални развој и инвестирање у наше аеродроме представља најбољи доказ политике Владе Републике Србије јер и упркос Корона кризи која је погодила авијацију на светском нивоу, наставили смо са улагањима“, казао је Момировић.

Данашњем састанку је присуствовао генерални директор Аеродрома Никола Тесла Франсоа Беризо, као и директор привредног друштва Аеродрома Србије доо Ниш Михајло Здравковић који је том приликом предочио који капацитети и услуге ће бити унапређени доградњом новог објекта и реконструкцијом постојећег на нишком аеродрому.

„У оквиру аеродромског комплекса се одвијају велики радови на модернизацији и проширењу путничког терминала и изградњи нове писте, нових паркиралишта и приступних саобраћајница. Посебан фокус стављен је на одрживо пословање, тако да се у блиској будућности очекује отварање соларне фарме и постројења за третман отпадних вода и чврстог отпада. Целокупни пројекат модернизације, реконструкције и проширења има за циљ да подстакне раст саобраћаја, створи додатну вредност и побољша искуство и удобност путника. Имамо снажну амбицију да постанемо ново чвориште у источној Европи",закључио је Франсоа Беризо.

На аеродрому Никола Тесла у Београду тренутно се изводе радови на изградњи уметнуте писте која ће бити дугачка 3.500 м и биће дужа чак и од постојеће писте. Тренутно се изводе радови на асфалтирању завршног слоја коловозне конструције, као и на инсталацијама система светлосног обележавања. У току је и проширење и доградња Терминала чија ће се површина повећати са садашњих око 55.000 м2, на преко 100.000 м2, док ће се годишњи капацитет повећати са 6 милиона на скоро 14 милиона путника годишње.

Доградња терминалне зграде на аеродрому Константин Велики у Нишу моћи ће да опслужи 6 ваздухоплова истовремено. Имаће 5 излаза (гејтова) и могућност коришћења авио моста, што сада не постоји. Имаће око 700м2 комерцијалног простора и омогући ће значајно бољи конфорт путника и већи број пратећих садржаја.