You are here

Момировић: Модернизација Лука Нови Сад покретач развоја Србије, целог региона и Европа

Нови Сад, 13. маj – Данас је велики дан за град Нови Сад јер обележавамо почетак радова на потпуној реконструкцији Луке Нови Сад, једне од важнијих дунавских лука у Европи и свакако једне од најважнијих лука у Србији, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић поводом започињања радова на изградњи новог вертикалног кеја, контејнерског терминала и силоса за житарице у луци Нови Сад.

„У циљу даљег развоја Луке Нови Сад, а у интересу укупне привреде Србије, успоставили смо сарадњу са једним од највећих лучких оператера у свету, компанијом ''DP World'' и ту се нећемо зауставити. Спремили смо више од пола милијарде евра инвестиција за речну инфраструктуру. Улагаћемо у развој лука у Богојеву, Прахову, Сремској Митровици и Београду“,рекао је министар Момировић.

Министар је додао да су завршени радови на Дунаву и реконструкцији бродске преводнице Ђердап 1, започети су радови на реконструкцији бродске преводнице Ђердап 2, док ће за неколико месеци започети радови на уклањању потопљене немачке флоте из Другог светског рата из Дунава код Прахова.

„Србија је одавно постала пожељно место за улагање највећих светских инвеститора као што је ''DP World'' и верујем да ћемо и у осталим лукама видети друге велике светске играче“, закључио је Момировић.

Први човек ''DP World'' Нови Сад Клаудио Негреану нагласио је да чини све како би испунили обећање дато пре неколико година када су дошли у Нови Сад, да ће новосадска лука бити најважнија у Србији.

“Транспорт и логистика никада нису били важнији за свет у коме данас живимо. Искуство ми говори и да никада није било тако тешко сачувати старе али проверене и пронаћи нове путеве транспорт робе и комбиновати то са новим начинима који обезбеђују да роба стигне до различитих тржишта и купаца брзо, ефикасно и одрживо. Зато ''DP World'', као водећа светска компанија у транспорту и логистици, спроводи ову највећу инвестицију у историји луке у Новом Саду” истакао је Негреану.

Почетку радова на реконструкцији Луке Нови Сад присуствовао је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић који је том приликом истакао да је ово пројекат који је значајан за наш град и нашу земљу, јер ће се овом инвестицијом даље развијати и потенцијали овог краја.

''DP World''се обавезао да инвестира 30 милиона евра у развој Луке Нови Сад. За две године биће изграђен први контејнерски терминал на овом делу Дунава који ће бити од великог значаја за развој логистике и привреде у Србији. Такође, биће изграђено 9 силоса укупног капацитета 40.000 кубних метара чиме ће Лука Нови Сад по први пут у историји понудити услугу складиштења која је од огромног значаја за развој агроиндустрије.