You are here

Момировић на састанку са делегацијом МЕДЕФ: Интезивирање сарадње Француске и Србије захваљујући чврстом пријатељству председника Вучића и Макрона

 

Београд, 11. март – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је председставницима француске пословне делегације МЕДЕФ представио најзначајније и највеће пројекти у области друмског и железничког саобраћаја у Србији. На састанку су учествовали представници ЈКП Београдски метро и воз, Коридори Србије, Инфраструктура железнице Србије, Србија Карго, Србија Воз, ЈП Путеви Србије, Град Београд и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Министар Момировић је на презентацији, којој је прусуствовао и француски амбасадор Жан-Луј Фалкони, рекао да су француске компаније већ препознале предности и потенцијале пословања у Србији инвестирајући близу две милијарде евра. Оценио је да су веома конкретни нови пројекти, попут изградње беградског метроа који ће, заједно са кинеским партнерима спроводити француске компаније "Алстом" и "Ежис", доказ одличне сарадње која даље отвара простор новим идејама и пројектима.

Министар је рекао да се Србија данас налази у великом инвестиционом циклусу, вредном више милијарди евра, чији је циљ да се инфраструктура подигне на значајно виши ниво и постане мотор развоја српске привреде.

 Делегација састављена од представника 25 француских предузећа на чијем челу је "МЕДЕФ Интернатионал" (Покрет француских предузећа) у дводневној је посети Србији, а предводи је председник и генерални директор компаније Ежис Лоран Жермен.

У делегацији су представници малих, средњих и великих предузећа која послују у секторима као што су инфраструктура, грађевинарство, саобраћај и логистика, енергетика, урбани развој, инжењерство, телекомуникације, банкарство и финансијски консалтинг.

Нека предузећа, како је саопштио МЕДЕФ, прва мрежа француских приватних предузећа на међународној сцени, већ су присутна у Србији и реализовала су пројекте, док поједина намеравају да у Србији почну да развијају своје активности.

 "Још једном бих захвалио на свој пажњи коју смо тада добили, а посебно бих изразио своје задовољство што се данас виђамо у још већем броју и што разговоре, овако брзо, настављамо у Београду", рекао је Момировић.

Нагласио је да је посета Паризу показала колико се пажње и значаја придаје билатералним односима наше две земље, који се темеље на традиционалном пријатељству и сарадњи у различитим областима.

Каже да се та сарадња све више интензивира на обострано задовољство и под лидерством председника Француске и Србије, Емануела Макрона и Александра Вучић.

Министар је поручио да убрзани развој Србије и приближавање Европској унији показују да се у наредним годинима очекује даље јачање сарадње Србије и Француске, посебно у области привреде.

 "Поред тога што је Француска важан политички партнер на путу нашег приступања Европској унији, снажна економска и привредна сарадња јесу гарант наших будућих добрих односа и стратешког партнерства", закључио је Момировић