You are here

Момировић: Обилазница око Београда један од стратешки најважнијих пројеката за Србију

Београд, 31. август – На пролеће следеће године пуштамо у саобраћај обилазницу око Београда која је од стратешке важности, не само за наш главни град, већ за све људе који пролазе кроз Београд, а већ следећег лета нећемо имати транзитни саобраћај у нашем главном граду, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом обиласка радова на Сектору 6 обилазнице око Београда.

„Радови на обилазници око Београда добро напредују, где је решен и велики број проблема. Само у последње две године решили смо више од 400 отворених питања када причамо о експропријацији“, рекао је Момировић и додао је да „у условима велике енергетске кризе и када је у Европи рат, успевамо да одржимо радове на свим инфраструктурним пројектима који су од стратешког значаја“.

Министар Момировић закључио је да данас градимо више пројеката, него што се икада градило у историји и да се у Србији тренутно гради 10 ауто-путева и брзих саобраћајница, те да нема „повлачења“ ни са једног пројекта.

Обиласку радова на Сектору 6 обилазнице око Београда присуствовао је и Александар Костадиновић, шеф пројекта и представник ЈП „Путеви Србије и том приликом је истакао да се радови изводе планираном динамиком и уз заједничку сарадњу са ресорним министарством, циљ је да се радови заврше у предвиђеном времену.

Пројекат обилазнице око Београда састоји се из више сектора укупне дужине 20,4 километара. У априлу прошле године пуштен је у саобраћај Сектор 4 дужине 7,7 километара од моста на Сави код Остружнице до петље Орловача и Петлово Брдо, док је Сектор 5 обилазнице око Београда, са тунелом Стражевица отворен за саобраћај у јуну ове године. Ресорно министарство овај пројекат реализује у сарадњи са ЈП „Путеви Србије“, кинеском компанијом „Power Construction Corporation of China Ltd“ и азербејџанском компанијом „Azvirt“.