You are here

Момировић: Oдвојили смо 21 милион евра за еколошке пројекте у општини Варварин

Варварин, 22. децембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас је са Виолетом Лутовац Ђурђевић, председницом општине Варварин, присуствовао почетку радова на изградњи 45 километара нове канализационе мреже у овој општини, која ће добити и четири нова постројења за прераду отпадних вода.

Пројекат изградње комуналне инфраструктуре „Чиста Србија“ уз изградњу Моравског коридора, који ће бити најсавременији ауто-пут у Југоисточној Европи, биће прави бенефит не само за грађане у Варварину, Ћићевцу, Појатама, Крушевцу, Врњачкој Бањи и Краљеву, већ за целу нашу земљу, нагласио је министар Момировић.

“Oдвојили смо 21 милион евра за еколошке пројекте у општини Варварин. Поред месне заједнице Обреж, још на три локације у општини Варварин изградићемо постројење за прераду отпадних вода и канализациону инфраструктуру. Омогућићемо људима да имају еколошке услове као што имају грађани Западне Европе. Ми морамо да подигнемо економски стандард, ми морамо да подигнемо саобраћајне стандарде, а оно што је мој приоритет је да подигнемо еколошке стандарде пре свега када причамо о постројењима за пречишћавање отпадних вода јер без тога нема будућности.“, рекао је министар Момировић. Он је нагласио да је пројекат „Чиста Србија“ покренут на иницијативу председника Србије Александра Вучића.

Министар Момировић је додао да се тренутно улаже више од двадесет локалних самоуправа и гради потпуно нова канализациона и колекторска мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода. План је да се у наредних четири године уложи више од четири милијарде евра како би Србија добила комуналну инфраструктуру какву имају Француска, Немачка и Аустрија.

„Данас почињемо са радовима на пројекту „Чиста Србија“. Ово је највећа инвестиција у општине Варварин у претходних 30 година. Вредност ове инвестиције је 22 милиона евра и ми ћемо овим новцем успети да саградимо 45 километара канализационе мреже и 4 постројења за прераду отпадних вода“, изјавила је Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин.

Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин, додала је да су министар Момировић и она добили информацију од представника кинеске компаније која је извођач радова да они планирају да за годину дана заврше канализациону мрежу и до 2023. године целокупну изградњу постројења за прераду отпадних вода.

У општини Варварин у оквиру пројекта „Чиста Србија“ биће изграђено 44.738,63 метара канализационе мреже и четири постројења за прераду отпадних вода (Варварин, Варварин село, Обреж и Горњи Катун). Укупна вредност пројекта у општини  Вараварин је 21.077.382 евра, а комуналну инфраструктуру ће градити кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).