You are here

Момировић: Оснивањем Националне академије за ванредне ситуације дижемо ниво безбедности на рекама

 

Бeоград, 27. јануар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и министар унутрашњих послова Александар Вулин потписали су данас Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Национална академија за ванредне ситуације и обуку чланова посаде брода“ који ће допринети подизању људских капацитета и већој безбедности на нашим рекама.

„Данашња ситуација је таква да људи одлазе у иностранство и тамо се обучавају и настављају са својом професионалном каријером. Оснивањем „Националне академије за ванредне ситуације и обуку чланова посаде брода“, Србија ће омогућити да наши људи остану овде, да у Србији започну своју професионалну каријеру, јер неће више имати потребе да се обучавају у иностранству“, изјавио је министар Момировић.

Србија има пуно река и ми ћемо то да искористимо. Водни саобраћај у Србији је често био потцењиван. Сведоци смо да је у претходним деценијама било јако мало инвестиција у водну инфраструктуру. Данас инвестирамо више од 500 милиона евра пре свега у наше луке, у Богујево, Прахово, али и у Нови Сад, а надам се да ћемо следеће године моћи да започнемо и највећу инвестицију у Луку Београд, закључио је министар Момировић.

Министарство унутрашњих послова поклања посебну пажњу обукама свих наших кадрова, истакао је министар Александар Вулин.

„Безбедност на рекама је веома важна и често запостављена. Само оно што научимо, што прође кроз наш систем образовања једног дана ће моћи да буде и примењено“, рекао је министар Вулин.