You are here

Момировић потписао уговор о извођењу радова на изградњи ауто-пута од Пожеге до Дуге Пољане

 

Сјеница/Нови Пазар, 26. децембар - У Сјеници је потписан комерцијални уговор о припреми техничке документације и извођењу радова на изградњи ауто - пута од Пожеге до Дуге Пољане, у дужини око 75 километара.

Уговор су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Путева Србије Зоран Дробњак и потпредседник кинеске компаније CBRC Џангом Сјаујеном, а присуствовала је и  Њ.е. амбасадорка Кине Чен Бо.

Деоницом од Пожеге до Дуге Пољане биће настављена изградња аутопута ка Бољару на граници са Црном Гором. Аутопут иде трасом Пожега - Ариље - Ивањица - Бољаре у дужини око 106 километара.

Кинези већ граде деоницу од Прељине до Пожеге и већ до краја године или почетком јануара би требало да буде готов први део од Прељине до Паковраће у дужини око 12 километара.
Дужина деонице од Прељине до Пожеге, на којој раде кинески извођачи, дуга је укупно 30,9 километара. Пуштањем у саобраћај деонице до Паковраће више се неће стварати гужве на наплатној рампи у Прељини.

Аутопут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници са Црном Гором, али је и део будућег аутопута Београд - Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још око 60 километара до границе са БиХ.

Након активности у Сјеници, министар Момировић је сутрадан заједно са председником Србије Александром Вучићем, директором Путева Србије Зораном Дробњаком и бившим министром Расимом Љајићем обишао радове на реконструкцији пута Нови Пазар Тутин.

Нови Пазар - Тутин је држвани пут другог А реда у дужини од 20,5 километара.
Вредност уговора 24 милиона евра. Радови су почели у јуну 2020, а уговорени рок је 24 месеца. Главни извођач радова је турска компанија Ташјапи.