You are here

Момировић: Проширењем капацитета Лука Богојево постаје доминантна лука у транспорту на Дунаву

 

Оџаци, 14. мај - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас општину Оџаци где се састао са председником општине Гораном Николићем, како би разговарали о улагањима у  путну и водну инфраструкуру Западнобачког округа и саме општине. На састанку је било највише речи о Луци ''Дунав-Богојево'' и о потреби реконструкције државног пута од Оџака ка граничном прелазу Богојево.

Министар Момировић је током састанка нагласио да се тренутно ради на проширењу капацитета луке и силосних капацитета на додатних 30 хектара и да је вредност ових радова  близу 40 милиона евра, а с улагањима будућег концесионара биће близу 60 милиона евра. 

По завршетку састанака, министар Момировић је обишао Луку ''Дунав-Богојево'' где се састао са директором луке Душком Радуловићем. Лука у Богојеву има статус међународне луке и тренутно заузима површину од 16 хектара, надомак граничног прелаза према Хрватској. Налази се у непосредној близини друмског и железничког моста с Хрватском, а удаљена је свега 40 километара од ауто-пута Е75, на правцу Београд - Будимпешта.

,,Планирамо да овде инвестирамо 60 милиона евра заједно са нашим концесионим партнером, и ово ће бити једна од најлепших лука на Дунаву када се заврши цео посао'' рекао је министар Момировић. Момировић је додао да је лука тренутно окренута пољопривредном пословању што ће доминантно и остати њена делатност, али ће се додатком нафтног терминала омогућити да буде комплетнија и доминантна на овом делу Дунава. Од целокупних инвестиција у луке Србије, 380 милиона инвестира Република Србија а преосталих 120 милиона биће инвестирано од стране концесионара.

Додатни капацитети Луке "Дунав - Богојево" требало би да омогуће претовар и складиштење најмање 600.000 тона пољопривредних производа, што је услов да буде укључена у Трансевропску транспортну мрежу (Цоре ТЕН-Т) речних лука. Проширењем силосних капацитета и изградњом контењерског терминала, Лука Богојево ће бити прва речна лука у Србији која ће понудити директно пуњење контењера житом и тиме повећати вредност српског жита и кукуруза у извозу. Такође, кроз поменуту инвестицију лука ће добити нафтни терминал и терминал за шљунак и песак.

,,Ми у овој години и следећој ћемо инвестирати 500 милиона евра у водну инфраструктуру. То не видимо јер се инвестирају милијарде у путеве, брзе пруге, ваздушне луке, а водни саобраћај некако пролази испод радара а он чини можда најквалитетнији део наших инвестиција'' рекао је Момировић. Министар је додао да највеће бенефите и бољу перспективу по завршетку проширења Луке Богојево очекује за грађане Оџака, пре свега због отварања нових радних места, повећања транспорта и трговине.