You are here

Момировић: Путеви доводе инвеститоре, Ваљево је најбољи пример

 

ЛАЈКОВАЦ, 22. јануар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је радове на изградњи брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац, која ће Ваљево повезати са ауто-путем Милош Велики. И у зимским условима, радови се не заустављају, а министар Момировић је нагласио да је ово веома важан пројекат за Ваљево и Лајковац, јер ствара услове за долазак страних инвеститора.

"Планирамо ове године да отворимо хиљаде нових радних места, од тога ће само једна фабрика Хансгроје отворити око петсто места до краја године и свега тога не би било да не постоји перспектива изградње овог пута. Морам да се захвалим кинеским партнерима, компанији Шангдонг која је практично предфинансирала радове у предходних годину и по дана. То је јако велика помоћ и јако велика подршка и овај пројекат је нешто што ће дати Ваљеву примат у овом делу Западне Србије. Такође ће и Лајковцу дати један нови квалитет у смислу саобраћајног чворишта овог дела ауто-пута Милош Велики и то је оно о чему причамо када говоримо да поново градимо и изграђујемо нашу државу“, рекао је министар Момировић.

Са министром Момировићем у обиласку радова били су и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, председник општине Лајковац Андрија Живковић као и представници кинеске компаније China Shandong International.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић потврдио је да је највећа вредност овог пројекта то што је Ваљево постало интересантно новим инвеститорима.

„Доказ су два уговора који смо потписали са два нова немачка инвеститора од којиј је један већ започео изградњу своје фабрике, а други ће то почети у марту. То значи нова радна места, не само за Ваљево, већ за читав колубарски округ. Оно што морам да најавим, а што је и потврђено да ћемо кренути у изградњу прве фазе бај пас саобраћајнице која ће повезати брзу саобраћајницу Иверак – Лајковац са привредном зоном, а након тога, у другој фази план је да се она повеже са јужном обилазницом. Дужина прве фазе је 2,2 км и тренутно смо у фази избора стратешког партнера“, рекао је Гојковић.

Деоница Иверак - Лајковац дужине 18,3 км са по две траке у оба смера, пројектована за брзину до 100 километара на сат, повезаће Ваљево са аутопутем „Милош Велики“ (Е-763), као и делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са аутопутем „Милош Велики" и даље преко  Коридора 10, са Бугарском и Грчком.