You are here

Момировић: Радови на новој градској магистрали одвијају се испред динамике

Београд, 10. јул – Деоница пута Нови Београд – Сурчин, грађевински је веома захтевна и специфична јер пролази кроз насељено подручје и на њој је тренутно завршено преко 60 процената радова, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић током данашњег обиласка радова на деoници пута Нови Београд - Сурчин, нове градске магистрале која ће повезати Београд са ауто-путем "Милош Велики".

„Држава директно инвестира у једну градску саобраћајницу па се сусрећемо са испреплетаним надлежностима између Републике и града и зато сматрам да успешност реализације овог пројекта зависи од сарадње локалних власти која мора бити на високом нивоу“, рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је подвукао да ова саобраћајница није само значајна за Нови Београд и Сурчин већ и за све грађане који путују ка Западној Србији, Црној Гори и Источној Босни.

Обиласку радова присуствовао је и новоизабрани градоначелник Београда Александар Шапић који је нагласио значај будуће саобраћајнице уз напомену да ће град Београд учити све да се радови на поменутој деоници реализују у што скоријем временском периоду.

„Град Београд ће учинити све што је у његовом делокругу како би се овај пројекат успешно завршио, а ту пре свега мислим на решавање експропријације као и на проблем са депонијом која на овом месту постоји“, рекао је Шапић.

Деоница пута Нови Београд – Сурчин, као део ауто-пута Е-763 „Милош Велики“, дужине је 7,9 километара и вредна је 58 милиона евра. Извођач радова је кинеска компанија „China Communication Construction Company“.

Након обиласка радова на поменутој деоници, министар Момировић је посетио и наплатну рампу Обреновац, и том приликом апеловао на све учеснике у саобраћају да се понашају одговорно и возе безбедно.

„Инвестирали смо доста у ауто-путеве као и у безбедност саобраћаја, а даља улагања у ауто-путеве и пратећу инфраструктуру остају наш приоритет, како би Србија оправдала епитет земље са најбољом путном и нфраструктуром у региону“, истакао је ресорни министар.

Руководилац одељења за надзор наплате путарине Маријана Босић представила је овом приликом рад и резултате сектора наплате путарина уз напомену да је у току пројекат проширења 26 наплатних станица  у Србији, у циљу повећања капацитета и несметаног проласка возила кроз наплатне станице. Приоритетна проширења су на наплатним станицама Стара Пазова, Обреновац, Пожаревац и Смедерево. Проширењем наплатне станице Стара Пазова број канала се повећава са 9 на 17 канала односно капацитет наплатне станице ће  бити већи за скоро 90% у односу на постојећи.

Наплата путарине у Србији се спроводи на 66 наплатних станица, на дужини од 830 километара ауто-путева, а наше службе евидентирају и значајно већи број аутомобила који пролазе српским ауто-путевима.