You are here

Момировић: Радови напредују пуном паром - захваљујемо се грађанима на подршци

Лајковац, 27. јул – На пројекту изградње брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац која ће Ваљево повезати са ауто-путем Милош Велики имали смо доста отворених питања о експропријацији, али смо успели да решимо деведесет и девет одсто проблема око експропријације, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић  након што је данас заједно са директором  ЈП Путеви Србије Зораном Дробњаком, градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и председником општине Лајковац Андријом Живковићем одржао радни  састанак у градилишном кампу China Shandong International.

„Када причамо о експропријацији на територији читаве државе морам да кажем да ми сада експропришемо на десетине хиљада катастарских парцела“,додао је министар Момировић.

Министар Момировић је истакао важност пројекта брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац јер ствара услове за долазак страних инвеститора уз напомену да ће се наставити са инсистирањем да се сви пројекти заврше, а да почетком следеће године Ваљево има најсавременију комуникацију  и конекцију са аутопутем Милош Велики.

„Брза саобраћајница која ће спојити Ваљево са ауто – путем Милош Велики потпуно ће променити перспективу пре свега Ваљева, а Лајковац ће постати један моћан саобраћајни центар. Ове саобраћајнице се граде по највишим европским стандардима и овакве саобраћајнице дугујемо нашим грађанима. Оне ће генерисати нове инвестиције, већи раст плата, а онда ће то пратити и додатни раст пензија“,додао је министар Момировић.

Министар Момировић на састанак у градилишном кампу China Shandong International, на траси брзе саобраћајнице Ваљево (Иверак) – Лајковац, допутовао је возом до Ваљева, деоницом пруге Београд – Бар која је реконструисана 2017. године, где модерни швајцарски Флирт возови данас саобраћају брзинама до 120 км/ч.

„Имамо пругу на нивоу најразвијенијих западних земаља, а завршавамо пројектну документацију како би што пре наставили даље са реконструкцијом ове пруге до Косјерића, онда и до Ужица па даље и до Прибоја. То су све приоритети које ми захваљујући снажној подршци Александра Вучића  и захваљујући фискалној консолидацији коју је он спровео 2015. године сада имамо снаге да изградимо“, закључио је министар.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић након састанка потврдио je да је изградња брзе саобраћајнице стратешки најзначајнији пројекат за Ваљево.

„Најбољи доказ је изградња три нове фабрике у Ваљеву што је сјајна вест за грађане читавог Колубарског округа“, рекао је Гојковић.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић  рекао је овом приликом да се изградњом ове саобраћајнице решава вишедеценијски сан да центар Колубарског округа, град Ваљево повежемо са остатком Србије, а значајна је и за све остале општине у Округу.

смера, пројектована за брзину до 100 километара на сат, повезаће Ваљево са аутопутем „Милош Велики“ (Е-763), као и делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са аутопутем „Милош Велики" и даље преко  Коридора 10, са Бугарском и Грчком.