You are here

Момировић: Речни саобраћај је кључан за снабдевање енергентима- додатно ћемо ојачати флоту ЈРБ-а

Београд, 27. септембар – У току је највећа енергетска криза у претходних седамдесет година и она најбоље указује на све предности и значај речног саобраћаја за снабдевање енергентима, а пре свега се то односи на угаљ, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након одржаног састанка у згради Југословенског речног бродарства.

„Пловност река и довоз угља за енергетски сектор, као и потребних сировина за индсутрију, постало је питање од прворазредног значаја за све државе у Европи, па тако и за Србију. Настављамо да се заједно са нашим тимовима на рекама боримо за нашу индустрију и привреду, за енергетску стабилност“, истакао је министар Момировић и додао да ће Влада Републике Србије у наредном периоду пронаћи начин како да додатно ојача флоту ЈРБ-а.

„Морамо да обезбедимо енергетску стабилност у нашој држави, а по свему судећи пружаћемо  подршку и земљама у региону на исти начин као и када је била корона криза и зато поново упућујем апел свим грађанима да максимално штеде енергенте у наредном периоду, да буду одговорни, да буду јединствени и солидарни како би Србија и по овом питању била лидер у региону и Европи“,рекао је Момировић.

Министар Момировић је закључио да држава субвенционише струју коју грађани плаћају, која је најјефтинија у Европи и није ни 20 одсто реалне цене. Зато уколико желимо да одржимо све  инвестиције, да наставимо невероватан економски раст морамо заједно са нашим грађанима да прођемо кроз ову кризу, а уз помоћ ЈРБ-а, железнице као и уз помоћ друмског саобраћаја успећемо да обезбедимо снабдевање.

Министар Момировић одржао је састанак са извршним директором ЈРБ-а Младеном Грујићем који га је том приликом детаљније информисао о пословању компаније као и о ангажовању за транспорту угља за потребе Републике Србије.