You are here

Момировић: Са компанијама из Турске радимо на неким од највећих инфраструктурних пројеката у Србији

Београд, 7. септембар – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић одржао је данас у „Палати Србије“ билатерални састанак са Адилом Караисмаилоглуом, министром саобраћаја и инфраструктуре Републике Турске, на коме је било више речи о наставку изградње ауто-пута од Београда до Сарајева, са фокусом на деоницу Сремска Рача – Кузмин, али и о скором завршетку реконструкције и доградње важног регионалног пута од Новог Пазара до Тутина.

Билатерални састанак је одржан током првог дана званичне посете Србији председника Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана и састанка са председником Републике Србије Александром Вучићем.

„Билатерални односи Србије и Турске су на највишем нивоу у историји две државе, захваљујући великом броју споразума и, пре свега, пријатељском односу наша два председника. Радови на реконструкцији и доградњи 20 километара дуге саобраћајнице од Новог Пазара до Тутина су у самом финишу, и очекујемо да у наредне две недеље пустимо саобраћај на њој. Отворили смо доста тема и подвукли пре свега где смо сада када је реч о изградњи ауто-пута Београд - Сарајево из два правца. Радови иду добром динамиком на деоници Сремска Рача – Кузмин и обојица смо сагласни да је овај пројекат од пресудне важности за регион и економску сарадњу Србије и БиХ“, изјавио је министар Момировић.

Министар Момировић је додао да данас у Србији послује више од 1.300 турских компанија и да је Турска важан економски партнер Србији, те да се одлична сарадња двеју држава огледа и у основаном Квадрилатерални министарски координацијски савету Бугарске, Мађарске, Србије и Турске, на коме је у јулу ове године потписан заједнички документ који ће у фокус ставити даљи развој железничког саобраћаја кроз реализацију заједничких инфраструктурних пројеката, олакшавање граничних процедура и размене знања.

„Искористио сам прилику да министру Караисмаилоглу захвалим на сјајној сарадњи и подршци коју имамо у турским партнерима. Турске компаније које су радиле на пројекту реконструкције и доградње важне саобраћајнице Нови Пазар – Тутин су на захтев локалних самоуправа изградила и приступне путеве у близини школа и амбуланте и тротоаре на школским прелазима. Ово је најбољи показатељ сјајне сарадње коју данас имају Турска и Србија“, рекао је министар Момировић.

Билатерални односи Републике Србије и Републике Турске су на највишем нивоу у историји две државе. МГСИ и Влада Републике Србије са турским партнерима ради на неким од највећих пројеката у путној инфраструктури Србије, од којих је за регион најзначајнији изградња ауто-пута Београд - Сарајево, деоница Кузмин - Сремска Рача.