You are here

Момировић: Саобраћај и промет између Србије и Бугарске не смеју да трпе негативне последице због гужве на граници

 

Димитровград, 25. новембар – Успостављање Зелених коридора неопходно за смањење чекања на српско-бугарској граници, истакли су данас на билатералном састанку у Димитровграду министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и министар транспорта, информационих технологија и комуникација Републике Бугарске Христо Алексијев.

На састанку министара разговарано је о будућој сарадњи Србије и Бугарске у области транспорта, као и о тренутним активностима и плановима за унапређење инфраструктуре на железничком и путном Коридору X који повезује наше две државе.

Посебно је истакнута тема успостављања Зелених коридора на друмском граничном прелазу Калотина-Градина, у циљу превазилажења чекања на границама које, како ресорни министри оцењују  - изузетно негативно утичу не само на саобраћај и транспорт, већ и на повезаност и унапређење односа двеју земаља. Момировић и Алексијев су нагласили да је тема побољшања капацитета граничних прелаза како железничког тако и путног прелаза између Србије и Бугарске од највишег значаја за обострани развој.

,,Ми улажемо, градимо и пројектујемо више од 1200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, али када дођемо до граница сусретнемо се с овим што сте сви имали прилику да видите: километарске колоне пре свега камионског саобраћаја. То је нешто што уништава нашу економију, значајно повећава трошкове нашег производа и то је оно што погађа и нашу економију подједнако као Бугарску'' изјавио је Момировић.

Министар Момировић је овом приликом најавио почетак реконструкције пруге од Ниша ка Димитровграду, за коју очекује да ће почетком 2024. године бити потпуно реконструисана електрифицирана пруга.

Бугарски министар Алексијев истакао је да Бугарска као ЕУ земља подржава Србију на њеном европском путу, као и у области развоја саобраћаја.

,,Бугарска је почела са реконструкцијом пруге од Софије према граници са Србијом и лично сам инсистирао да то буде приоритет када је у питању развој инфраструктуре. Паралелно с развојем железничке мреже у Бугарској ка правцу Србије, гради се и ауто-пут Европа од  Софије до граничног прелаза Калотина'' рекао је Алексијев.

Он је најавио да ће Бугарска помоћи Србији како би се из европских средстава финансирала пруга од Ниша до Димитровграда.

Билатералном састанку између министара присуствовао је и директор Транспортне заједнице Матеј Закоњшек који је истакао задовољство поводом прибилижавања завршетака Коридора X, који ће према његовим речима бити од важности не само за Србију и Бугарску, већ читаву Европу.

,,Важна тема разговора била је железница и њена модернизација. Као што знамо подршка за железницу и модернизацију те мреже је апсолутно неопходна за овај део Европе. Оно што ради Србија у модернизацији своје железнице биће од изузетне важности и за Бугарску'' рекао је Закоњшек.