You are here

Момировић: Сарадњом држава из региона осигураћемо бољу економску будућност

Београд, 09. септембар – Заједничком реализацијом једног од најважнијих пројеката који треба да се реализује на реци Сави решићемо историјски проблем, а то је критични сектор “Ушће Дрине и Саве”, јер велики наноси из реке Дрине у Саву стварају озбиљне проблеме за пловидбу, а уједно ће значајно допринети и економији Србије, БиХ, али и Хрватске, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након потписивања Споразума са министром комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војином Митровићем.

Споразум о начину финансирања и израде пројектно – техничке документације, вођење управних поступака за процену утицаја на животну средину, издавање локацијских услова, сагласности и грађевинске дозволе за Пројекат „Хидротехнички и багерски радови на уређењу критичног сектора за пловидбу – Ушће Дрине и Саве потписан је између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине.

 „До 1990. године на Сави се превозило око 4 милиона тоне робе и то када је Сава била отворена само за пловидбу тада југословенских бродова, а услед ратова и санкција пали смо на свега 500.000 тона робе годишње. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је предузео низ радова на критичним тачкама, што је довело до данашњих 1,2 милиона тона промета робе годишње и тиме се отворила потпуно нова перспектива карго саобраћаја на Сави уз нове инвестиције, а ту пре свега мислим на проширење Луке Сремска Митровица, док су се у БиХ такође оријентисали на нова улагања у Луку Брчко“, истакао је Момировић.

Министар Момировић је додао да је Србија посвећена инвестицијама у БиХ, на изградњи ауто-пута Београд- Сарајево већ смо у поодмаклој фази на деоници између Кузмина  и Сремске Раче, мост је практично готов, а у наредним данима ће бити започети радови од Бијељине ка Сави коју је Влада Републике Србије уз директну иницијативу председника Вучића помогла и подржала са око сто милиона евра.

Споразум је у име Савета министара Босне и Херцеговине потписао министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војин Митровић, који је том приликом истакао да се нада да ће се и у наредном периоду наставити сарадња и на будућим пројектима, уз подршку, као и до сада, предесдника Вучића и Владе Србије.

 „Ми смо окренути према Србији и Србија је у претходном периоду показала да води рачуна о народу преко реке Дрине“, рекао је Митровић.

Пројекат се реализује уз подршку Европске инвестиционе банке и Европске комисије кроз одобрена бесповратна средства за израду пројектне документације као и за инвестиције у грађевинске радове. Укупна вредност Пројекта процењена је на 9 милиона евра.

Након потписивања Споразума одржан је и билатерални састанак.