You are here

Момировић: Србија на челу са председником Вучићем је држава која окупља и нуди бољу перспективу за грађане целог региона

Београд, 2. септембар –- У оквиру Самита лидера "Отвореног Балкана" министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић одржао је састанак са Благојем Бочварским, министром саобраћаја и веза Северне Македоније, на коме је било више речи о заједничким инфраструктурним пројектима, али и о Open Balkan електронској наплати путарине на ауто-путевима земаља чланица Иницијативе „Отворени Балкан“.

Open Balkan ETC систем је у тест фази и до краја септембра крећемо са употребом једног ТАГ-а између Србије, Северне Македоније и Албаније. Било који корисник ETC наплате у било којој земљи у оквиру Иницијативе „Отворени Балкан“ моћи ће само са једним ТАГ-ом да плаћа путарину у свим осталим земљама Иницијативе „Отворени Балкан“, без заустављања или куповине било каквог додатног уређаја или картице у земљама у којима није његово возило регистровано“, изјавио је министар Момировић.

Министар Момировић додао је да је "Отворени Балкан" најбоља регионална иницијатива у последњих тридесет година и том приликом је подвукао да је поносан што је Србија на челу са председником Александром Вучићем држава која окупља, која нуди бољу перспективу и која се не предаје у борби за бољу будућност грађана целог региона.

„У основи иницијативе "Отворени Балкан" је сарадња и повезивање, зато ми морамо да наставимо да градимо пруге и путеве који ће спајати људе, и да радимо на укидању административних баријера између три земље како би се олакшао проток људи, роба и услуга. Тржишта Србије, С. Македоније и Албаније ће тако постати атрактивнија за стране инвеститоре“, рекао је министар Момировић.

„Са колегом и министром Момировићем имам одличну сарадњу и комуникацију, и наши разговори увек доводе до значајних иницијатива за две државе. Потврдили смо заједничка опредељења у правцу ефикаснијег регионалног повезивања и убрзања развоја привреда. Примарни фокус стављамо на реализацију инфраструктурних пројеката, посебно у области железничког повезивања, што ће даље омогућити раст и убрзани регионални развој између наших пријатељских земаља“, рекао је министар Бочварски.

На састанку је било више речи и о текућим пројектима повезивања као што су реконструкција и модернизација пруге Ниш – Брестовац (граница са Северном Македонијом), као и о функционисању интегрисаног граничног прелаза Прешево – Табановци.