You are here

Момировић: Србија ће ускоро инфраструктуру довести на ниво какав имају земље Западне Европе

 

БЕОГРАД, 3. децембар - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић састао се данас са амбасадорoм Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом и том приликом истакао посебну захвалност Европској унији од које Србија добија значајну бесповратну помоћ у изградњи комуналне инфраструктуре, канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода као важних еколошких пројеката.

 

„Историјски, цивилизацијски и економски Србија припада Европи, а ускоро ћемо и нашу инфраструктуру довести на ниво какав имају земље Западне Европе. Наше стратешко опредељење је приступање Европској унији и ми заиста јако пуно радимо на томе да Србија што пре постане пуноправна чланица Европске уније. Европска унија је главни економски партнер Србији, као и главни партнер у инвестицијама у инфраструктуру. Данас смо разговарали и о другим пројектима. Највише је речи било о железничком Коридору X, а пре свега о делу од Београда до Ниша, који ћемо врло брзо кренути да реализујемо, као и о великим бесповратним средствима које ће институције ЕУ обезбедити. Причали смо о постројењима за пречишћавање отпадних вода, канализационој инфраструктури, као и еколошким околностима у Србији и томе како ми морамо да спроведемо наше еколошке пројекте за које добијамо заиста значајну бесповратну помоћ од наших ЕУ партнера“, изјавио је министар Момировић.

 

Министар Момировић захвалио се амбасадору Жиофреу на искреној подршци коју Европска унија пружа Србији, и истакао посебну захвалност институцијама Европске уније које су определиле велика бесповратна средства за изградњу изузетно важног пројекта „Ауто-пута мира“  од Ниша до Приштине.

 

,,Заједно са председником Србије Александром Вучићем и министром Томиславом Момировићем јуче смо званично обележили почетак изградње деонице „Ауто-пута мира“ код Ниша. Европска унија за ту деоницу даје бесповратну помоћ у вредности од 40 милиона евра, док је преко 180 милиона евра обезбеђено кроз повољне кредите Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој", изјавио је Жиофре.

 

Амбасадор Делегације Европске уније у Србији Емануел Жиофре је након разговора са министром Момировићем истакао да је Европска унија главни донатор и највећи трговински партнер Србије и одатле долази највише страних директних инвестиција у Србију. Амбасадор је закључио истичући да ће бити важно да наставимо да радимо на бољем повезивању Србије са Европском унијом.