You are here

Момировић: У наредних годину дана обезбедићемо пијаћу воду у Кикинди

Кикинда, 12. октобар – Урадићемо све да овај пројекат који се тиче пречишћавања, па и производње воде буде заокружен и доведен до краја, како би следећи октобар грађани Кикинде добили квалитетну пијаћу воду, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић након обиласка радова на изградњи фабрике за пречишћавање воде за пиће у Кикинди.

 „У наредних годину дана обезбедићемо пијаћу и чисту воду, која је по највишим стандардима Европске уније и Републике Србије за све наше грађане у Кикинди. Ми морамо да решимо вишедеценијски проблем града Кикинде, јер ова сирова вода је комплексна због великог присуства арсена и бора и ако не обезбедимо нашим грађанима у Кикинди квалитетну воду, можемо да изгубимо један замајац који свака локална самоуправа има када је реч о инвестицијама и развоју“, истакао је Момировић.

Министар Момировић је додао да је из технолошког угла ово јако сложен пројекат и да су из тог разлога укључени најреномиранији стручњаци из Савезне Републике Немачке.

„Ми смо у Влади донели одлуку да када је овај пројекат у питању максимално убрзамо његову реализацију, како ни у једном сегменту овај пројекат не би био доведен у питање“, закључио је Момировић.

Обиласку радова на изградњи фабрике за пречишћавање воде за пиће присуствовао је и градоначелник Кикинде Никола Лукач, који је том приликом потврдио да се радови одвијају добром динамиком. Додао је да је сигуран да ће заједничким радом под будном контролом ресорног министарства и Владе Републике Србије, грађани Кикинде добити квалитетну пијаћу воду у наредних годину дана.

Изградња самог постројења и радови већег обима су почели током марта 2022. године. Уговорена вредност инвестиције износи 10, 2 милиона евра, од чега је 6 милиона евра субвенционисани зајам немачке развојне банке КФВ, док је остатак од 4,2 милиона евра обезбедила Влада Републике Србије из буџетских средстава.