You are here

Момировић: Ускоро бесплатан интернет и мобилна апликација за куповину карата у српским возовима

 

  1. новембар 2021. године – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић присуствовао је данас потписивању Писма о намерама између Телеком Србија а.д, Инфраструктура железнице Србије а.д. и Србија Воз а.д., с циљем унапређивања корисничког искуства путника на српској железници. Будућa сарадња ових предузећа биће реализована у оквиру следећих пројеката:
  • Пројекат постављања базних станица на железничке стубове на трасама којима се обавља железнички саобраћај, као и обезбеђивања Wi-Fi сигнала за приступ интернету на железничким станицама на територији Републике Србије, а у циљу обезбеђивања мобилног сигнала и интернета
  • Пројекат обезбеђивања Wi-Fi сигнала за приступ интернету у возилима Србија Воза;
  • Пројекат развоја мобилне апликације намењене крајњим корисницима, за куповину карата за железнички превоз путника Србија Воза

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић истакао је да је модернизација српских железница један од главних приоритета у раду Владе Србије и ресорног министарства, и да српској железници мора да се врати поверење путника.

„Деценије запостављања железнице су готове. Највећи инвестициони талас у развој српске железнице је на свом врхунцу. Влада жели да омогућимо грађанима најбољу и најсавременију услугу. Наш задатак је да вратимо грађане, да вратимо путнике у наше возове, да свест људи променимо и да схвате колико је то квалитетан и поуздан начин путовања и транспорта. Корисничко искуство мора да буде врхунско и у складу са европским стандардима, тако да ћемо ускоро да имамо и апликацију за куповину карата, као и бесплатан приступ интернету у возовима Србија воза. Наши грађани заслужују да имају услугу као у средњој Европи, а ускоро као у Западној Европи. Доста је било стагнације“, навео је министар Момировић.

Писмо о намерама су потписали генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић, генерални директор Инфраструктуре железнице Србије Небојша Шурлан и генерални директор Србија Воза Југослав Јовић. Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић је истакао:

„Једно од стратешких опредељења Телекома Србија је да буде носилац дигитализације читавог нашег друштва и привреде. Документ који смо данас потписали је један корак ка остварењу тог циља.

Kао резултат наше сарадње са партнерима из Инфраструктура железнице Србије и Србија Воза путници ће у новим возовима моћи да уживају у бесплатном WiFi интернету, који ће њихово путовање учинити удобнијим.

Такође, развијамо и апликацију за мобилне уређаје путем које ће путници моћи једноставно и брзо да купе карту за путовање возом.

На крају, желим да искористим прилику да честитам министру, господину Томиславу Момировићу, што ће наши грађани моћи од пролећа да путују овим прелепим, најмодернијим возовима и да му обећам да ће Телеком Србија за најбрже возове обезбедити и најбржи интернет“, рекао је Лучић.

Генерални директор Србија Воза Југослав Јовић захвалио се Телекому Србија на досадашњој сарадњи и најавио да од наставка сарадње очекује нов ниво услуге за путнике у српским возовима. 

„Овом сарадњом желимо да постигнемо беспрекорну везу у возовима и заједнички да развијемо апликацију за продају карата. Нова надградња услуга ће омогућити да се карте купе од куће или у покрету и грађани ће имати прилику да купују карте као и грађани широм Европе и света“, каже Јовић.