You are here

Момировић: Заједничким инвестицијама са европским партнерима подижемо транспортне капацитете Дунава

Неготин, 29. август – Када је реч о инвестицијама у речну инфраструктуру на Дунаву, Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре заједно са европским партнерима раде на проширењу капацитета Луке Прахово, адаптацији бродских преводница у саставу ХЕ „Ђердап 1“ и ХЕ „Ђердап 2“, као и на вађењу потопљене немачке флоте из Другог светског рата из Дунава код Прахова, а укупна вредност сва три пројекта је нешто мања од 100 милиона евра, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом обиласка потопљене немачке флоте крај Луке Прахово на Дунаву.

„Заиста сам поносан што смо успели да у овим рекордно ниским водостајима обезбедимо пловност  Дунава  целом дужином на територији наше државе јер Дунав је европски коридор и када говоримо о  карго и теретном саобраћају уколико није проходан он нема своју пуну ефикасност“, навео је Момировић.

Поред министра Момировића, обиласку потопљене немачке флоте крај Луке Прахово на Дунаву присуствовали су и Њ.Е. Емануеле Жиофре амбасадор Европске уније у Републици Србији и Алесандро Брагонци, директор регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан који су истакли да је заједничком сарадњом ресорног министарства, Европске уније и Европске инвестиционе банке направљен пројекат којим ће се извадити потопљени пловни објекти који постоје на Дунаву.

Амбасадор Европске уније у Републици Србији Њ.Е. Емануеле Жиофре истакао је да потопљени бродови представљају велики проблем првенствено због речног транспорта, као и велику опасност јер се на њима налазе неексплодирана средства, а такође су и еколошки проблем. Напомињући значај инвестиција у речни сектор у Србији директор регионалне канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандро Брагонци додао је да поред локалног економског развоја обезбедиће се и шири и поузданији пловни канал.

Вађење потопљене немачке флоте подразумева уклањање 21 потопљеног пловила из Другог светског рата из реке Дунав код Прахова, од км 862 до км 857, како би се пловни пут обезбедио за безбедну пловидбу. Вредност пројекта је 30 милиона евра ,а средства су обезбеђена из кредита Европске инвестиционе банке и бесповратних средстава из WБИФ фонда.