You are here

Момировић: Завршавамо асфалтирање у тунелу Трбушани

ЧАЧАК, 13. децембар - Деоница од Прељине до Паковраћа биће завршена до краја године, што значи да се од Нове године више неће стварати гужве на наплатној станици у Прељини, изјавио је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Након обиласка завршних радова на тунелу Трбушани у оквиру деонице Прељина-Паковраће, Момировић је рекао и да ће Чачак од идуће године бити ослобођен саобраћајних гужви.

"Присуствујемо самој завршници радова на деоници од Прељине до Паковраћа, данас се асфалтира лева тунелска цев, поставља се електро опрема и осветљење. Остало је још неколико мањих ЛОТ-ова да завршимо, још неких 300 до 400 метара и очекујем да ћемо асфалтирати целу деоницу у наредних пет до седам дана", рекао је Момировић.

Министар је захвалио свима који су учествовали на извођењу тих радова и констатовао да је постигнут велики успех. Додао је да ни лоши временски услови нису омели раднике да даноноћно завршавају радове на тој деоници, а како би грађанима до Нове године било омогућено да заобиђу гужве на Прељини.

"Уверен сам да ћемо у наредним данима ослободити Чачак од саобраћајних гужви и омогућити Чачанима да користе своје саобраћанице само за градски саобраћај, а да сви људи који иду у транзиту од Београда или Новог Сада ка Прибоју, Пријепољу, Ужицу, Новој Вароши и другим местима да користе овај ауто-пут", навео је Момировић.

Истиче да изградња те деонице ауто-пута није била једноставна за градњу, јер је подразумевала и изградњу мостова, надвожњака и тунела Трбушани. Момировић је навео и да завршетак ове обилазнице предуслов за урбанистички развој Чачка, као и да ће утицати на смањење аерозагађења у граду.

Упитан да ли ће ови временски услови утицати на квалитет пута, Момировић је рекао да се данас у изградњи путева користи напреднија технологија, те да се путеви могу асфалтирати и на минус 25.

"Ови временски услови су били нешто на шта смо могли да рачунамо када смо одлучили да ово завршимо до краја године. Ми смо могли да се позовемо на временске услове и да кажемо да ћемо наставити радове крајем марта или почетком априла, када температура пређе 15 степени, али сматрам да то не би било у реду према грађанима Србије и посебно грађанима западне Србије који на ово чекају деценијама", рекао је Момировић.

Деоница Прељине-Паковраће дуга је 11,6 километара, на тој деоници налазе се три моста и један тунел.