You are here

МОМИРОВИЋ: Желимо да Република Српска има инвестициони циклус и инфраструктурни развој једнак Србији

 

Источно Сарајево, 17.мај - Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и  министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, у оквиру посете Источном Сарајеву а поводом заједничке седнице Влада Републике Србије и Републике Српске,  састали су се са Сребренком Голић, потпредседницом Владе и министарком за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Недељком Ћорићем, министром саобраћаја и веза Републике Српске.

 На састанку је највише било речи о билатералној сарадњи у домену инфраструктурних пројеката у друмском и авио саобраћају између Републике Србије и Републике Српске, и то о изградњи ауто-пута од Београда до Сарајева и будућег аеродрома у Требињу.

Министар Момировић је истакао да се Србија тренутно налази у највећем инвестиционом циклусу, кроз који се улаже милијарде евра у путеве, брзе пруге, нове ваздушне луке и водни саобраћај и да Србија жели да Република Српска буде такође део тог инвестиционог циклуса.

,,Кренули смо да радимо ауто-пут од Кузмина преко Сремске Раче и у наредној фази  о којој смо доста причали крећемо од Раче ка Бијељини. Експропријација је завршена и уверен сам да ћемо или до краја ове, почетком следеће године, кренути да радимо и спојимо Бијељину са Коридомом 10 и Републиком Србијом, а онда из Бијељине један крак иде Бањалуци, други ка Сарајеву'' рекао  је министар Момировић.

 

Као изузетно важан и технолошки изазован пројекат који ће донети економски и туристички просперитет за Требиње, читаву Херцеговину и источну Босну, Момировић је издвојио изградњу аеродрома у Требињу напоменувши да се тренутно ради на изради пројектно-техничке документације.

 

,,У буџету Републике Србије издвојене су паре за експропријацију и очекујемо да ћемо до краја ове, почетком следеће године кренути у грађевинске радове у циљу реализације овог пројекта'' казао је Момировић.