You are here

Момировић:Успостављен редован саобраћај возова на шидској прузи

Рума, 14. октобар – Након завршене реконструкције пруге код Голубинаца поново је успостављен железнички саобраћај за грађане Руме, Сремске Митровице, Шида, Шапца и Лознице, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић данас након обиласка железничке станице Рума.

„Инсистирао сам са пуштањем у саобраћај ове пруге јер она представља директну везу са Београдом за више од двеста хиљада људи. Уз изузетно квалитетну железничку инфраструктуру данас се од Руме до Београда путује мање од сат времена, путовање до Сремске Митровице траје свега сат и десет минута, до Шапца два сата, до Лознице нешто више од два и по сата, и иако је до Шида реконструисан само један колосек ипак сам инсистирао да се пруга пусти јер желим да се људи возе новим возовима које смо купили и осете талас нових инвестиција у железницу“, истакао је Момировић.

Министар Момировић је додао да постоји иницијатива наших европских партнера, покренута директно из Љубљане да обновимо воз Љубљана – Загреб – Београд и интензивно радимо са европским фондовима како би реконструисали комплетну пругу од Београда до Шида чиме се потврђује да смо железнички лидери на Балкану.

Министар Момировић је позвао све грађане да користе возове јер на тај начин подржавају „Зелену агенду“, учествују у смањену емисије штетних гасова пошто железница представља еколошки најоптималнији вид саобраћаја.

Железничку станицу Рума заједно са министром Момировићем обишла је и председница општине Рума Александра Ћирић која је том приликом подсетила грађане колики је значај железничког саобраћаја на овом правцу и додала да је држава радила на реконструкцији  железница као и да ће даље радити на унапређењу и развоју железничке мреже.

Отварањем шидских колосека, након три године поново је успостављен директан путнички саобраћај на релацији: БГ центар – Шид (преко Руме и Сремске Митровице) и БГ центар – Мали Зворник (преко Руме, Шапца и Лознице).